Acasă Cultura / Culte Cercetătorul George Emil Palade, omagiat, concomitent, pe ambele malui ale Prutului

Cercetătorul George Emil Palade, omagiat, concomitent, pe ambele malui ale Prutului

Academia Română și Academia de Științe a Moldovei au omagiat, concomitent, marți, 22 noiembrie, personalitatea lui Emil Palade, părintele biologiei celulare moderne. Încadrul unei conferințe științifice comune desfășurată la București și Chișinău a fost reamintite activitatea deosebită în domeniul cercetării și a mentoratului în SUA desfășurată de Emil Palade pentru tineri cercetători români.

Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină (1974), Membru al Academiei de Științe a SUA (1961), Membru de Onoare al Academiei Române (1975), Cavaler al Ordinului Național „Steaua României” în grad de Colan (2007), „George Emil Palade reprezintă o efigie pentru români, nu numai pentru că în 1974 a luat Premiul Nobel pentru Medicină, ceea ce reprezenta o premieră mondială pentru poporul român, dar și pentru activitatea lui cu totul deosebită în domeniul cercetării și pentru faptul că a instruit în SUA, în laboratoarele și amfiteatrele aflate sub oblăduirea sa tineri cercetători români, cum au fost Nicolae și Maya Simionescu, care, în urma uceniciei pe lângă marele savant, au organizat la București Institutul de Biologie și Patologie Celulară al Academiei Române și pentru multe, multe alte merite pe care le-a avut, inclusiv pentru cinstirea pe care a arătat-o Academiei Române, al cărui membru de onoare a devenit în 1975”, a remarcat președintele Academiei Române. Totodată, acad. Pop a subliniat că deși profesorul Palade a activat în afara țării, s-a bucurat de prețuirea țării de baștină și se va bucura mereu pentru că realizările sale în domeniul științei sunt extraordinare, sunt valabile și astăzi și trimit ecouri deopotrivă spre viitor”, a remarcat președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, în deschiderea conferinței.

La rândul său, președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, remarcat sincronizarea evenimentului cu un altul, petrecut cu doar o zi înainte la Paris – a treia ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

Reiterând importanța științei în lumea modernă, președintele AȘM a subliniat că știința este profund ancorată în toate sferele de activitate și se poate dezvolta doar în condiții de pace și siguranță, iar rezultatele cercetărilor oamenilor de știință din toate țările trebuie să fie puse în beneficiul păcii, bunăstării și prosperității. „Numai în acest mod vom putea depăși împreună toate provocările timpurilor noastre complicate”, a rezumat președintele Tighineanu, salutând prezența membrilor Academiei Române și Academiei de Științe a Moldovei, a cercetătorilor de pe ambele maluri ale Prutului.

În evocarea personalității științifice și a carierei savantului George Emil Palade vor susține prezentări acad. Viorel Barbu, președintele Filialei din Iași a Academiei Române, acad. Eva Gudumac, conducător adjunct al Secției Științe ale vieții din Academia de Științe a Moldovei, acad. Mihai Cimpoi, președintele Consiliului consultativ al academicienilor din Academia de Științe a Moldovei, acad. Doina Popov, Secția de științe biologice a Academiei Române și prof. Luiza Flonta, membru corespondent al Academiei Române.

Recunoscut la nivel internațional drept unul dintre creatorii biologiei celulare moderne, George Emil Palade (1912-2008) este cercetătorul care a creat „fixatorul Palade“ pentru microscopia electronică și descoperitorul ribozomilor, organite implicate în sinteza proteinelor, numite în literatura de specialitate „granulele Palade“. Proiectele sale de cercetare au investigat structura moleculară, membranele intracelulare, celulele secretorii ale pancreasului, structura și funcțiile de transport ale pereților sangvini și reticulul endoplasmatic.

Licențiat al Facultății de Medicină din București, George Emil Palade și-a desfășurat activitatea didactică și de cercetare în Statele Unite ale Americii, începând cu anul 1946, când a fost invitat ca „visiting professor“ la Institutul „Rockefeller“ din New York. În anul 1961 a devenit șef al Departamentului de biologie celulară al institutului, iar din 1972 a fost profesor de biologie celulară la Yale University din New Haven (Connecticut), unde a condus Departamentul de biologie celulară.

În anul 1974 a primit Premiului Nobel pentru medicină, alături de prof. Albert Claude de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi de prof. Christian de Duve de la Universitatea „Rockefeller“ din New York, premiu datorat descoperirilor sale privind organizarea structurală şi funcțională a celulei.

Profesorul Palade a fost membru al Academiei de Arte şi Științe din New York și al Academiei Americane de Științe, primind din partea președintelui SUA „National Medal of Science“ în semn de apreciere a realizărilor sale. În anul 1975 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. A revenit periodic în România și a sprijinit cercetarea în domeniul biologiei celulare.

În cadrul conferinței „George Emil Palade, părintele biologiei celulare moderne“, în Aula Academiei Române Romfilatelia a lansat un panou filatelic dedicat ilustrului cercetător, ca o înaltă apreciere a eforturilor sale în domeniul medicinei şi biologiei, iar în Sala Aurie a Academiei de Științe a Moldovei s-a desfășurat expoziția națională „Medicii pentru pace“.

George Emil Palade s-a năcut în 1912 la Iași, România și a decedat în 2008, în SUA.