În baza militară Camp Butmir, Sarajevo, din teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina (BiH), a avut loc ceremonia de predare-primire a misiunilor specifice misiunii EUFOR ALTHEA între Plutonul Manevră ALTHEA, rotația a III-a, și Plutonul Manevră ALTHEA, rotația a IV-a, ambele din cadrul Batalionului 22 Infanterie „Romanați” al Brigăzii Multinaționale de Sud-Est.
Militarii români execută misiuni care au ca scop menținerea unui climat de securitate și stabilitate în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina.
Plutonul Manevră ALTHEA se află sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil FLORESCU” din Statul Major al Apărării și este integrat în Batalionul Multinațional al misiunii EUFOR ALTHEA.
Prezența contingentului românesc în Bosnia și Herțegovina reprezintă cea mai lungă participare românească într-un teatru multinațional de operații. În prezent, detașamentul Armatei României participant la operația Uniunii Europene în BiH, format din peste 270 de militari, are ponderea cea mai mare din numărul total de militari români aflați în misiuni externe, de circa 900.
Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția UN nr. 1575/2004). Misiunea succedă operațiilor SFOR și IFOR, desfășurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale BiH. Obiectivele principale ale EUFOR ALTHEA sunt sprijinul strategiei unitare a Uniunii Europene pentru BiH, asigurarea unui mediu sigur și stabil, în special, prin sprijinul autorităților publice și instruirea combinată și colectivă a forțelor armate din această țară. În prezent, la operația EUFOR ALTHEA participă de militari din 22 de state contributoare: Albania, Austria, Belgia,Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Olanda,Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia și Ungaria.
Participarea României la operația EUFOR ALTHEA reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, reprezentând, în același timp, un element de menținere a securității şi stabilității în regiune.
Pe parcursul rotaţiilor succesive ale misiunii Uniunii Europene, începând cu 2004, precum și ale misiunilor NATO IFOR, respectiv NATO SFOR care le-au precedat, începând cu 1996, Armata României a plătit tributul de sânge cu un militar căzut la datorie și trei militari răniți.
Șeful de stat major al EUFOR este generalul de brigadă Ovidiu Lungu.