Site icon TIMP ROMÂNESC

Cererile Comisiei Europene în cadrul pachetului privind încălcarea dreptului comunitar din octombrie

Comisia Europeană a decis inițierea unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României [INFR(2024)2194] pentru limitarea libertății participanților la piață de a-și stabili prețurile angro ale energiei electrice și gazelor, precum și a exporturilor de gaze.

România a introdus măsuri naționale care impun anumitor producători de energie electrică să contribuie cu toate veniturile care depășesc un anumit prag de preț la un fond pentru tranziția energetică și obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor la prețuri fixe anumitor clienți, considerându-le incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 și cu Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică, precum și cu Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale.

CE consideră că măsura este o restricție cantitativă la export și că restricționează principiile fundamentale ale formării libere a prețurilor și comerțului transfrontalier liber pe piețele angro de energie electrică și gaze. România are la dispoziție două luni pentru a răspunde. Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea unitară a legislației UE.

Tot în cadrul pachetului privind încălcarea dreptului comunitar din octombrie, Comisia a cerut Cehiei și Franței să transpună pe deplin normele UE privind piața internă a energiei electrice și Austriei să transpună integral Directiva privind energia din surse regenerabile.

Exit mobile version