Pe 20-21 aprilie 2016 la Cernăuți va fi organizată a doua ediție a Conferinței Internaționale Afaceri.ro Cernăuți. Evenimentul, care se desfășoară datorită eforturilor Institutului pentru Democrație și Dezvoltare din Cernăuți, împreună cu APEC Iași și Arhipelago, va aduna oameni de afaceri din regiunea de Nord-Est a României și din Cernăuți, are drept scop sprijinirea și încurajarea parteneriatelor economice și de afaceri între regiunile de frontieră.
Potrivit BucPress, reprezentanții mediului public și privat, ai instituțiilor de învățământ superior și ai asociațiilor româno-ucrainene își vor da întâlnire la Cernăuți pentru a pune în valoare importanța colaborărilor între România și Ucraina.
O sesiune de business matching între participanții ucraineni și cei români.
Interacțiunile dintre companiile românești și cele ucrainene vor continua atât la cina organizată în seara de 20 aprilie, acolo unde delegații vor putea să discute într-un cadru informal, cât și în cadrul întâlnirilor din data de 21 aprilie.
Pentru Dan Zaharia, senior consultant al companiei Extind Management, orașul de la granița de nord poate fi tranformat într-o veritabilă poartă de intrare-ieșire din UE, tranformând regiunea într-o zonă industrială puternică pentru cele două țări.
Cernăuți: o resursă în domeniul IT&Outsourcing
Oraș cu un puternic potențial IT, Cernăuți poate deveni o resursă importantă pentru România, în domeniul IT&outsourcing, crede Dan Zaharia.
”Am aflat că sunt vreo 500 de absolvenți de facultăți de profil pe an, cam jumătate din pipeline-ul de la Iași. (…) Am fost din ce în ce mai convinși că e nevoie de un sprijin guvernamental pentru atragerea talentelor din imediata noastră proximitate pe domenii strategice cum ar fi și IT-ul, dar putem adăuga și medicina aici”, spune Zaharia.
Întărirea relațiilor cu partenerii ucraineni
Deși este la doar 30 de kilometri de graniță, Cernăuți nu a fost văzut de România ca pe un posibil partener economic, iar dincolo de micul trafic de frontieră, cooperarea economică dintre cele două părți nu a evoluat la fel de mult ca cea dintre orașele țării aflate la granița cu Serbia sau Ungaria.
„Relația cu Ucraina poate fi o relație extrem de benefică pe partea de materii prime, pe partea de schimb de cunoștințe sau pe partea de cercetare-dezvoltare. Ucraina are în continuare o școală de matematică foarte puternică și practic, dacă noi nu încercăm să strângem relațiile, le vor strânge alții”, adaugă Dan Zaharia.
Ignorarea vecinilor extracomunitari ar fi o greșeală strategică, mai ales că, adaugă antreprenorul ieșean, mediul de afaceri din Cernăuți seamănă cu cel românesc din anii 2000, „fără să fie o jignire, ci pur și simplu o oportunitate pentru noi, pentru că știm ce urmează”.
Cum ar putea fi dezvoltată cooperarea dintre Cernăuți și România? Dan Zaharia vorbește despre proaspăt reabilitatul aeroport din Suceava, care ar putea deveni punctul de tranzit. „De exemplu, aeroportul din Cernăuți are zero zboruri, aeroportul din Suceava tocmai finalizează o investiție de câteva zeci de milioane de euro; trebuie să găsească o posibilitate prin care să facă un transfer rapid între Cernăuți și aeroportul din Suceava, astfel încât să dubleze practic arealul de atracție pentru acest aeroport. De exemplu, Cernăuți este un oraș de 26.000 de locuitori, de două ori aproape mai mare decât Suceava, de exemplu, și atunci lucrul acesta nu se vede în relații”, adaugă el.
Un alt exemplu ar fi viitorul parc industrial care se va construi în orașul Siret, un parc care se va întinde pe aproximativ 16 hectare și care ar putea angrena și afaceriștii din Ucraina. „Cernăuțiul, până la urmă, este doar la 30 de kilometri de graniță, practic Siretul este mai aproape de Cernăuti decât este Suceava”, astfel că acest parc s-ar putea transforma într-o zonă industrială foarte puternică sau de transfer logistic, devenind o poartă de intrare-ieșire din Uniunea Europeană.