Site icon TIMP ROMÂNESC

Certificatul digital de vaccinare pentru a călători în Europa, disponibil înaintea verii

Liderii UE au discutat joi seara despre realizarea unor pașapoarte de vaccinare pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19. Decizia liderilor vine în contextul în care mai multe țări din sudul UE care depind puternic de turism sunt disperate să salveze sezonul turistic de vară.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat înaintea summit-ului că dacă UE nu se poate pune de acord asupra beneficiilor pentru persoanele vaccinate, care au fost testate ori au dobândit imunitate în urma infecţiei cu noul coronavirus, atunci Austria şi alte state membre care împărtăşesc aceeaşi opinie vor merge mai departe cu astfel de măsuri.

Și premierul bulgar Boiko Borisov a pledat pentru introducerea paşapoartelor de vaccinare. În același context, europarlamentarii cer un certificat comun de vaccinare, rezoluție care va fi votată în următoarea sesiune plenară.

Certificatele digitale de vaccinare care permit oamenilor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronaviurs, probabil vor fi disponibile înaintea verii, a spus cancelarul german Angela Merkel după summit-ul virtual al liderilor din UE, transmite Reuters.

Proiectul de rezoluție mai solicită Comisiei Europene să introducă un aviz de certificare a igienei la nivelul UE, ceea ce ar putea certifica standardele minime de prevenție și control al virusului care provoacă Covid-19 și care ar putea ajuta la restabilirea încrederii consumatorului în sectoarele de turism și călătorii.

Europarlamentarii salută folosirea portalului “Re-open EU” și urgentează țările UE să trimită informații clare Comisiei despre aplicarea sau ridicarea restricțiilor viitoare asupra liberei circulații.

O nouă agenție europeană pentru turism

Eurodeputații susțin o nevoie pentru a privi dincolo de pandemie și vor înlocuirea strategiei din 2010 privind turismul în UE, pentru a menține poziția Uniunii ca o destinație de top. Textul în final cere Comisiei să dezvolte o Agenție Europeană pentru turism.

Rezoluția cel mai probabil va fi votată în a doua sesiune plenară a Parlamentului în martie.

Pandemia de Covid-19 a paralizat sectorul turistic european, care angajează 27 de milioane de oameni și contribuie cu aproape 10% din PIB-ul UE. În acest moment, 6 milioane de locuri de muncă sunt în pericol, potrivit Parlamentului European. Foto: Digi 24

Exit mobile version