Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților şi Senatului pentru relația cu UNESCO, în colaborare cu Universitatea ”Babeș – Bolyai”, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Institutul Național al Patrimoniului și Consiliul Județean Hunedoara organizează expoziția-dezbatere ”Cetățile Dacice din Munții Orăștiei. Provocările unei comori milenare”.
Evenimentul va avea loc miercuri, 4 decembrie 2019, ora 12.30, în foaierul Sălii de plen a Camerei Deputaților (P1), unde va fi vernisată expoziția cu fotografii de arhivă, realizate în timpul campaniei arheologice din anii ’50, care a dus la scoaterea la lumină a cetăților din zona Orăștie. Momentul va fi urmat de o călătorie virtuală prin cetățile dacice, o prezentare 3D realizată în premieră în România.
”Se împlinesc 20 de ani de la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a acestui obiectiv, unul dintre cele mai definitorii și mai importante pentru istoria noastră, iar Comisia parlamentară pentru relația UNESCO dorește să aducă în atenția publică și să sublinieze importanța acestui tezaur de valoare universală. Mai ales că situația trenează de ani buni, nici acum cetățile nu sunt date în administrarea cuiva, nu au manageri și planuri de management. Singura excepția este Sarmizegetusa Regia, unde existența unui administrator a permis inclusiv alocarea fondurilor necesare continuării cercetărilor arheologice”, a explicat deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților şi Senatului pentru relația cu UNESCO.
Cercetătorii vor vorbi despre provocările pe care cetățile dacice din Munții Orăștiei le reprezintă în continuare pentru istorici și arheologi, chiar și după 20 de ani de la introducerea lor pe Lista patrimoniului mondial UNESCO și, tot în premieră, va fi prezentat modelul de restaurare a cetății de la Sarmizegetusa Regia, realizat de Institutul Național al Patrimoniului.