Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat luni că Banca Industrială şi Comercială a Chinei (ICBC) a fost de acord să finanţeze construcţia a două reactoare suplimentare la centrala nucleară a ţării de la Cernavodă.
„Preşedintele băncii a prezentat decizia conducerii de a susţine financiar proiectele energetice asupra cărora au convenit România şi China, mai exact construirea celui de al treilea şi al patrulea reactor la Cernavodă, precum şi alte proiecte energetice aflate acum în faza avansată a negocierii„, a declarat Dragnea, în urma unei întâlniri cu Jiang Jianqing, directorul executiv al ICBC (care este cea mai mare bancă din lume), citat de The Wall Street Journal.
De asemenea, Dragnea a vorbit despre deschiderea unei subsidiare ICBC ia în România.
„Având în vedere valoarea proiectelor care trebuie finanţate, ce ar putea depăşi 10 miliarde de euro, banca analizează posibilitatea deschiderii unei filiale în România„, le-a declarat el jurnaliştilor. „Ei au deja o subsidiară în Polonia.”
Proiectul energetic nuclear al României de la Cernavodă, estimat la peste 6 miliarde de euro, era programat iniţial să înceapă în 2010, însă a fost suspendat din cauza lipsei de fonduri, după retragerea celor şase investitori iniţiali, care au invocat instabilitatea economiei şi a pieţei.
Cei doi parteneri care mai rămăseseră – compania italiană Enel şi AcelorMittal România – s-au retras din proiect la sfârşitul anului 2013.
Centrala de la Cernavodă operează două reactoare care generează câte 700 de megawaţi fiecare şi asigură în jur de 20% din producţia de energie a României. Cele două reactoare noi ar trebui să dubleze capacitatea de producţie a centralei.