Chirurgi cardiologi pediatri din România vor fi pregătiți să opereze singuri după aproximativ doi ani de pregătire cu chirurgii italieni de la Clinica San Donato din Milano, Italia, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat. Raed Arafat a precizat că la spitalul „Marie Curie” din București deja sunt pregătite patru persoane – cadre medicale – care urmează să plece la pregătire în Italia la începutul lunii octombrie.
„Am găsit personal destul de greu. În primele șase luni de pregătire vor fi evaluați cei pe care-i trimitem, iar specialiștii italieni vor spune cine va rămâne și cine va pleca”, a mai spus secretarul de stat.
El a precizat că medicii cardiologi pediatri au semnat un contract prin care se angajează să rămână în serviciul spitalului minim 3 ani după ce se întorc de la pregătire.
„Sunt programe care dovedesc că dacă se vrea, se poate. De data asta am dovedit că se poate rupând toate regulile birocrației”, a spus Raed Arafat.
El a explicat că după ce se va finaliza programul, la Spitalul „Marie Curie”, la Spitalul de cardiologie din Iași, din Timișoara și prin extinderea Centrului de la Tg. Mureș, numărul de copii cu probleme de inimă operați pe an va crește de la 200-300 la 1.200.
Arafat a afirmat că medicii chirurgi cardiologi pediatri italieni care au operat în ultima săptămână la Spitalul „Marie Curie” se vor deplasa la Spitalul de cardiologie din Iași pentru a evalua posibilitatea organizării unui Centru de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică.
Secretarul de stat a mai arătat că în decursul celor trei zile au fost operați la Spitalul „Marie Curie” cinci copii care au prezentat defecte septale care au fost corectate și un al șaselea, de doar 30 de ore, care suferă de o boală gravă-transpoziție de vase mari-pentru care a trebuit să se aplice în regim de urgență o intervenție de cardiologie intervențională.
Arafat a spus că perioada de pregătire a personalului va depinde de nivelul pe care îl au. El a precizat că finanțarea programului de pregătire a medicilor români în proporție de 45% este acoperită de Fundația „Bambini Cardiopatici nel Mondo” și de statul român în proporție de 55%, bani alocați pentru costul cazărilor și deplasări.
La rândul său, șeful echipei de medici cardiologi de la Clinica San Donato, Alessandro Frigiola, a spus că în cele trei zile au fost realizate intervenții ușoare, întrucât dotarea Centrului de la „Marie Curie” nu permite intervenții complicate. El s-a declarat plăcut surprins de pregătirea și entuziasmul cadrelor medicale din România și a subliniat că disciplina chirurgie cardiacă este una complexă care trebuie realizată de o echipă multidisciplinară.
Unul dintre medicii chirurgi italieni, Yusuf Tamam, a spus că va veni în România la fiecare 10-15 zile. El a afirmat că pentru operații va fi făcută o listă de așteptare și că totul va depinde de urgența cazului respectiv.
„Am făcut medicina aici. Mă bucur că m-am întors aici, că vin să fac ceva pentru țara dumneavoastră”, a spus Tamam.