16 Aliați (Belgia, Bulgaria, Canada, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, România, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite), împreună cu invitații Finlanda și Suedia, au lansat miercuri, 15 februarie 2023, inițiativa „Alliance Persistent Surveillance from Space” (APSS), care va transforma modul în care NATO colectează și utilizează datele din spațiu, va îmbunătăți informațiile și supravegherea NATO și va oferi sprijin misiunilor și operațiunilor militare ale NATO.
Este vorba despre realizarea unei constelații virtuale – „Aquila” – de active spațiale guvernamentale și comerciale, cum ar fi sateliții, valorificând cele mai recente progrese în tehnologia spațială comercială. Ca atare, va ajuta la eficientizarea colectării, partajării și analizei datelor între Aliații NATO și cu structura de comandă a NATO, generând în același timp economii de costuri.
„Acest proiect este, de asemenea, un mare exemplu de cooperare civilo-militară, oferind un atu puternic pentru instrumentele noastre de informații”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Bazele acestei inițiative transformatoare, care va permite participante să contribuie la Aquila prin propriile active, date și/sau fonduri, a fost pusă de contribuția de 16,5 milioane de euro a Luxemburgului.
Integrarea și exploatarea eficientă a datelor din spațiu a reprezentat o provocare tot mai mare de-a lungul timpului. APSS va ajuta la o mai bună navigare, comunicații și detectarea lansărilor de rachete. Folosind cele mai noi tehnologii din industrie, APSS va contribui la promovarea agendei de inovare a NATO și va oferi o nouă platformă pentru a se angaja cu industria spațială în creștere.
APSS constituie un element important în implementarea politicii spațiale globale a NATO, adoptată în 2019.