Clădirea Parlamentului va fi iluminată în albastru vineri, pe 18 octombrie, de Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane.
Iluminatul clădirii va fi precedat de conferința tematică anuală privind stabilirea priorităților legislative și monitorizarea progresului celor realizate, cu autoritățile responsabile, reprezentanți ai ambasadelor și ai grupurilor parlamentare și ai societății civile. La conferință sunt așteptați reprezentanți ai Ambasadelor SUA, Germaniei, Spaniei, Marii Britanii, Franţei, Regatului Țărilor de Jos şi Elveţiei în România. Temele discuțiilor vor fi serviciile de asistență pentru victimele traficului de persoane din România, propuneri de dezvoltare a serviciilor pentru minorii exploatați sexual care nu au încă acces suficient la servicii specializate adecvate, locuințe protejate, acces la îngrijirile medicale, a psihoterapiei și a asistenței juridice, precum și variante de mecanisme de finanțare.
Traficul de persoane reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, afectând milioane de oameni la nivel mondial. România nu este doar o țară sursă, ci și o țară de tranzit și de destinație pentru victimele traficului de persoane. În 2019, peste 70% dintre victime aveau vârsta cuprinsă între 15-19 ani, 74% dintre victime fiind exploatate prin prostituție forțată, o creștere de la 67% în 2018. Până în 2022, 68,4% dintre victimele identificate au fost exploatate în scopuri sexuale, inclusiv pentru crearea de conținut pornografic. În 2023, 63% dintre cele 451 de victime identificate au fost exploatate sexual, mai mult de jumătate fiind minori.