Site icon TIMP ROMÂNESC

CNSU a hotărât actualizarea verificării stării barajelor din categoriile C și D

Potrivit ANAR, în România sunt peste 2.000 baraje încadrate în categoriile de importanță C și D

 Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă, convocat luni, 3 octombrie, a hotărât actualizarea, la nivel național, până la 20 noiembrie 2022, a verificării calității construcției și siguranței în exploatare a barajelor.

Hotărârea CNSU vine în contextul incidentului petrecut în data de 1 octombrie 2022 la barajul lacului de acumulare Tăul Mare (Alba), care a impus adoptarea urgentă a unor măsuri de răspuns inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roșia Montană.

Instituțiile însărcinate cu aplicarea acestei hotărâri sunt Ministerul Mediului (prin Administrația Națională Apele Romane) și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (prin Inspectoratul de Stat în Construcții), care, în comisiile de control/verificare, pot coopta și specialiști din alte instituții sau organizații publice sau private cu competență în domeniu.

Potrivit CNSU, barajele din categoriile C și D, indiferent de deținător, vor fi verificate din punct de vedere al calității construcției, siguranței în exploatare, comportare a obiectivelor, starea de uzură, existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare, precum și riscurile la care sunt expuse.

În 10 zile de la hotărârea CNSU, instituțiile centrale sau organizațiile publice, precum și cele locale trebuie să pună la dispoziția DSU listele nominale ale barajelor încadrate în categoriile C și D, aflate în administrare.

Ministerul Mediului și cel al Dezvoltării vor transmite DSU, centralizat, concluziile verificărilor și recomandările necesare, care le va prezenta, pentru analiză și decizie, CNSU.

Potrivit ANAR, încadrarea barajelor în categoriile de siguranță A, B, C și D se realizează conform legislației în vigoare, respectiv metodologia NTLH021 de stabilire a categoriilor de importanță a barajelor:

A- baraj de importanță excepțională;

B- de importanță deosebită;

C – baraj de importanță normală;

D – baraj de importanță redusă.

Administrarea barajelor se realizează de mai multe entități printre care Administrația Națională „Apele Române”- prin Administrațiile Bazinale de Apă, S.C. Hidroelectrica, ANIF și alți deținători (administrații locale și agenți economici).

Barajele încadrate din categoriile de tipul A și B se avizează la nivelul MMAP, prin CONSIB- Comisia Națională pentru Siguranța Barajelor.

În România există peste 2.000 baraje încadrate în categoriile de importanță C și D. Dintre acestea în jur de 330 aparțin A.N. Apele Române. Marea lor majoritate au în vigoare autorizația de funcționare în siguranță pentru o perioadă de maxim 7 ani, fiind într-o stare tehnică bună și foarte bună.

Câteva baraje nu sunt autorizate din punct de vedere al siguranței fiind supuse unor lucrări speciale (de punere în siguranță).

Barajele altor deținători (autoritățile locale și agenți privați) fac obiectul expertizelor de evaluare a siguranței în exploatare. Acestea sunt verificate periodic de Inspecția Națională a Apelor din cadrul ANAR, din punct de vedere al conformării cu legislația în vigoare, neexistând alte obligații ale ANAR din punct de vedere al obligativității efectuării unor lucrări de intervenție și investiții.

În ceea ce privește barajele C+D, acestea se avertizează în cele 4 Comisii teritoriale, respectiv: Muntenia Est, Transilvania, Moldova și Muntenia Vest.

Aceste Comisii (din care fac parte experți din cadrul ANAR, ABA, MMAP etc.) sunt constituite și funcționează conform legislației în vigoare, prin Ordin al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Avizarea are loc în cadrul acestor Comisii în baza documentațiilor tehnice de evaluare a stării de siguranță a barajelor, elaborate și susținute de experți atestați de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Pe baza analizei expertizei, se emite avizul și autorizația de funcționare în siguranță.

Cu alte cuvinte, concluziile și recomandările expertului stau la baza emiterii autorizației de funcționare în siguranță. În continuare, deținătorul face demersurile necesare pentru obținerea autorizației de gospodărire a apelor.

 

 

 

Exit mobile version