”Bun venit în noul an școlar!” – auzim zilele acestea de pe buzele multor educatori, învățători, profesori. Majoritatea însoțesc această urare de zâmbet și entuziasm. Abia așteaptă să vadă copiii înapoi în școală. Doar că, în mintea tuturor, este prezentă întrebarea: “oare intrăm iar în online?”
Ce știm în acest moment este că și acest an școlar vine cu provocări în context pandemic, cu imprevizibilitate și cu niște atuuri în plus oferite de experiența anului trecut. Ce mai știm este că din punctul în care a ajuns învățământul astăzi nu ne putem uita decât înainte, construind în sensul unei schimbări de paradigmă în care învățarea se poate produce realmente în ORICE condiții și ORIUNDE, fără a depinde de sală de clasă.
Astfel, salutăm decizia ca opțiunea de școală online să fie menținută pentru elevii aflați în categorii vulnerabile, dar și insistența de a păstra cât mai mult școala deschisă, în condiții de siguranță. Totodată, considerăm că este absolut necesar să nu se oprească investițiile în digitalizarea educației și în formarea de competențe digitale pentru profesori. De asemenea, este de menținut în continuare atenția asupra stării de bine și grija pentru nevoile emoționale ale elevilor și, pentru ca aceștia să fie bine, și ale personalului din școli.
În contextul integrării unor schimbări spre mai bine, pentru luna octombrie este anunțată spre consultare publicarea proiectului noii legi a educației. Ne așteptăm ca factorii de decizie să folosească perioada imediat următoare pentru dialoguri deschise, constructive și să susțină consultări reale pe tema proiectului de lege și a modului cum acesta va reflecta documentul programatic „România Educată”. Este nevoie de stabilitate, aliniere, consecvență în deciziile și măsurile luate pentru așezarea planului operațional al „României Educate” și corelarea acestuia cu noua lege a educației, dar și cu diversele mecanisme de finanțare – PNRR și fondurile europene pentru perioada 2021-2027. Salutăm transmiterea la Bruxelles a PNRR și sperăm că acesta va fi aprobat cât de curând pentru a susține viziunea și planul operațional ale documentului programatic „România Educată”.
Oricât de bune ar fi intențiile sau premisele unui proiect de anvergura acestuia, succesul său va depinde de cât de autentic implicați sunt actorii principali, precum și de mecanismele și resursele alocate pentru punerea sa în practică. Coaliția pentru Educație va acorda o atenție specială acestui subiect și își exprimă deschiderea pentru a contribui la consultări, așa cum am procedat și în proiectul „România Educată”.
Programul de pilotare a școlilor a prins contur ba, mai mult decât atât, a fost deschis cu aprobarea a 6 școli-pilot. Deși este un număr mic, avem încredere că precedentul creat va pregăti drumul spre inovație pentru multe alte școli. Desigur, e important sa ne amintim că program pilot înseamnă și că avem spațiul de a testa lucruri și probabil unele vor funcționa, iar altele nu. E important sa stăm aproape de aceste procese, cu răbdare și deschiderea autentică către schimbare.
În Coaliția pentru Educație, rămânem angajați în susținerea actualizării planurilor-cadru de liceu și în 2021 am avansat o propunere ce permite respectarea normelor profesorilor. Planurile-cadru pentru liceu propuse de Coaliție sunt o demonstrație concretă că nu e nevoie de tăierea de ore, de renunțarea la catedre, ci de integrarea disciplinelor, de urmărirea intereselor de studiu ale elevilor. Ne-am bucura dacă procesul de schimbare a planurilor-cadru, dar mai ales procesul de transformare a curriculumului de liceu ar reveni pe agenda de politici publice a MEN și dacă ar beneficia de atenția cuvenită unui demers care poate susține o schimbare sistemică.
Începutul noului an școlar este marcat și de demararea concursului pentru ocuparea posturilor de directori în școli. Coaliția pentru Educație susține în continuare accelerarea procesului de profesionalizare a funcției de director și asigurarea unui sistem de selecție deschis și transparent în care școlile să aibă un rol fundamental de decizie.
În final, alături de bun venit, Coaliția pentru Educație vă dorește tuturor – elevi, părinți, profesori, directori – să rămâneți uniți, iar în momentele grele să vă amintiți că de multe ori succesul este determinat de implicarea fiecăruia dintre noi acolo unde îi e locul. De asemenea, vă îndemnăm să rămâneți vigilenți în contextul dificultăților cu care ne confruntăm la nivelul întregii societăți: pandemia, inegalitatea de șanse, neajunsurile.
Fondată în 2015, Coaliția pentru Educație reunește organizații neguvernamentale active în domeniu și susține dezvoltarea școlii în care fiecare vrea și poate să își împlinească potențialul.