Site icon TIMP ROMÂNESC

Codreanu: Acordurile de parteneriat transfrontalier și colaborare sunt o resursă importantă pentru dezvoltarea relaţiilor dintre România şi comunităţile de români din afara graniţelor ţării

foto"realitatea.net

Peste 500 de localități din România au încheiat acorduri de parteneriat și înfrățire cu localități din alte state. Statistica figurează într-un răspuns primit de deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, din partea ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și vizează înfrățirile/acordurile încheiate cu avizul MAE din 2006 până în prezent.

Numărul total al acordurilor de parteneraiat și înfrățire este în prezent de 529, dintre care 450 de acorduri au fost încheiate între unități administrative de nivelul I, iar 79 de acorduri între unități administrative de nivelul II.

La capitolul acorduri de înfrățire, printre cele 9 state în care există comunități istorice de români, Republica Moldova se plasează pe poziția întâi, urmată în descreștere de Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Grecia, Republica Macedonia de Nord, Croația și Albania. În cazul Ungariei, Bulgariei, Ucrainei, Serbiei, Greciei, Republicii Macedonia de Nord, Croației și Albaniei este vorba, în cele mai multe cazuri de acorduri cu alte localități decât cele în care membrii minorităților românești înrudite sunt prezenți.

Pe ani, numărul acordurilor de parteneriat și înfrățire încheiate cu avizul MAE este următorul:  2006 – 10 acorduri; 2007 – 1 acord; 2008 – 3 acorduri; 2009 – 8 acorduri; 2010 – 10 acorduri; 2011 – 16 acorduri; 2012 – 15 acorduri; 2013 – 24 de acorduri; 2014 – 21 de acorduri; 2015 – 26 de acorduri; 2016 – 110 acorduri; 2017 – 181 de acorduri: 2018 (primele 6 luni) – 104 acorduri.

Situația prezentată evidențiază avizele solicitate în conformitate cu dispozițiile legii aplicabile și nu neapărat numărul acordurilor de cooperare semnate, având în vedere că nu toate unitățile administrativ-teritoriale informează ulterior ministerul cu privire la semnarea acordurilor de cooperare pentru care au solicitat avizul MAE.

Înfrăţirile administrative între colectivitățile sau autoritățile locale, pe bază de Acorduri de parteneriat transfrontalier și colaborare, reprezintă o resursă importantă pentru dezvoltarea relaţiilor dintre România şi comunităţile de români din afara graniţelor ţării. În ultimii doi ani și jumătate au fost semnate circa 400 de noi acorduri de înfrățire între colectivitățile și administrațiile locale din România și Republica Moldova. Este o creștere vizibiă. Procesul va continua și în a doua jumătate a anului curent. Sperăm ca în următorii doi ani să putem ajunge la 1000 de acorduri, cunoscând că acestea creează inclusiv solidarități financiare, conform legislației române. Multe acorduri de înfrățire au dat deja roade concrete, primăriile din Republica Moldova beneficiind, în cadrul unor proiecte comune, de sprijin financiar consistent din partea primăriilor înfrățite din România”, se precizează într-un comunicat de presă.

 

 

Exit mobile version