Președintele David Sassoli a acordat Premiul publicului LUX 2021 filmului „Colectiv”, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc miercuri la Strasbourg.
„După perioada pe care tocmai am parcurs-o, oamenii simt o nevoie crescândă și presantă să se reunească, nu doar în spații de dezbatere, dar și în alte spații precum cinematografele. Cultura și filmul sunt expresii ale vitalității noastre creative și economice, dar mai ales ale vitalității democratice a societăților noastre.” a spus David Sassoli la prezentarea trofeului în cadrul unei ceremonii care a avut loc într-o formulă hibridă.
La acceptarea premiului, Alexander Nanau a adus un omagiu victimelor și familiilor implicate în tragedia „Colectiv”, precum și presei independente care a investigat acest caz. „Vrem să luptăm cu corupția și vrem o presă liberă în Europa. Societățile nu evoluează dacă nu avem cultură, educație și presă independentă. Este datoria dumneavoastră să susțineți cetățenii, să reglementați investițiile în cultură și educație și să protejați jurnalismul”, a adăugat regizorul.
Despre filmul câștigător
Colectiv al regizorului și producătorului român Alexander Nanau
Acest documentar poartă numele unui club din București unde în 2015 un incendiu tragic a ucis 27 de tineri, iar alți 180 au fost răniți. Documentarul urmărește o echipă de jurnaliști care investighează motivul pentru care 37 dintre victimele arsurilor au murit în spitale, deși rănile nu erau atât de grave încât să le pună viața în pericol. Ei dezvăluie nepotismul și corupția care costă vieți omenești, dar arată totodată că oameni hotărâți și curajoși pot răsturna sistemele corupte.
Celelalte două filme nominalizate au fost Încă un rând al regizorului danez Thomas Vinterberg și Corpus Christi al regizorului polonez Jan Komasa.
Citiți mai multe despre filmele nominalizate la Premiul publicului LUX.
Clasamentul final a fost stabilit combinând votul publicului și votul eurodeputaților, fiecare grup având o pondere de 50%.
Pandemia Covid-19 a afectat puternic industria creativă și cinematografică. Proiecțiile în cinematografe ale celor trei filme finaliste au fost limitate, fiind înlocuite în principal de evenimente și proiecții online. Publicul a putut evalua filmele până pe 23 mai, iar deputații europeni până pe 8 iunie.
Conferința de presă și alte evenimente
Urmăriți conferința de presă cu câștigătorul și ceilalți finaliști, alături de reprezentantul Academiei Europene de Film și Președintele comisiei pentru cultură, Sabine Verheyen (PPE, Germania) de la 14:15 la 15:00 (ora României).
Conectați-vă live pe Facebook pentru un interviu cu câștigătorul premiului de la ora 15:00 ora României.
Dacă vă interesează cinematografia europeană post Covid-19, urmăriți webinarele de pe pagina Facebook a Premiului LUX.
Premiul publicului LUX
În decernarea acestui premiu Parlamentul colaborează cu Academia Europeană de Film pentru a ajunge la un public cât mai larg și pentru a întări legăturile dintre cetățeni și viața politică. Prin intermediul premiului său pentru film, Parlamentul sprijină distribuirea filmelor europene începând din 2007 și oferă subtitrarea filmelor finaliste în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii. Premiul LUX și-a câștigat renumele selectând coproducții europene pe teme politice și sociale de actualitate, care încurajează dezbaterile în jurul valorilor europene.
Comisia Europeană și rețeaua Europa Cinemas sunt, de asemenea, parteneri în cadrul Premiului LUX.