Site icon TIMP ROMÂNESC

„Colectiv”, cel mai bun film străin la premiile NSFC

  „Colectiv”, documentarul românesc în regia lui Alexander Nanau, a primit premiul pentru cel mai bun film străin din partea celor mai importanţi critici din Statele Unite. Drama „Nomadland” a regizoarei de origine chineză Chloe Zhao a fost desemnată cel mai bun film din anul 2020, informează duminică DPA, preluată de Agerpres.

Anunţul a fost făcut pe Twitter, sâmbătă, de către Societatea Naţională a Criticilor de Film (National Society of Film Critics – NSFC) din SUA.

Pe lângă trofeul pentru cel mai bun film, „Nomadland’ a câştigat de asemenea alte trei premii, pentru cel mai bun regizor, cea mai bună cinematografie şi cea mai bună actriţă, pentru rolul principal interpretat de Frances McDormand.

În „Nomadland’, actriţa americană Frances McDormand, în vârstă de 63 de ani, joacă rolul unei femei care devine un fel de nomad al zilelor noastre, transformându-şi camioneta într-o locuinţă mobilă şi călătorind alături de alţi compatrioţi într-o caravană ce străbate vestul american, după colapsul economic al unui orăşel din Nevada.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit britanicului Delroy Lindo, în vârstă de 68 de ani, care interpretează rolul unui veteran din Vietnam în drama de război a lui Spike Lee „Da 5 Bloods”.

Actriţa din Bulgaria Maria Bakalova, în vârstă de 24 de ani, a câştigat premiul pentru cel mai bun rol secundar pentru interpretarea sa din „Borat Subsequent Moviefilm”, de Sacha Baron Cohen.

Actorul american Paul Raci, în vârstă de 73 de ani, a câştigat premiul pentru cel mai bun rol secundar din drama „Sound of Metal”.

„Colectiv”, documentarul românesc în regia lui Alexander Nanau, despre incendiul devastator produs în 2015 în clubul bucureştean cu acelaşi nume, în care zeci de persoane şi-au pierdut viaţa, a primit premiul pentru cel mai bun film străin.

Pelicula „colectiv” a fost desemnată de Centrul Naţional al Cinematografiei drept propunerea României la premiile Oscar 2021, în secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, anterior numită „Cel mai bun film străin”.

Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.

 

Exit mobile version