Autoritățile ruse au comis o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar în diferite regiuni ale Ucrainei, multe dintre acestea fiind crime de război, a declarat Comisia Internațională Independentă de Anchetă privind Ucraina într-un nou raport dat publicității.
Crimele de război includ atacuri asupra civililor și asupra infrastructurii legate de energie, crime intenționate, detenție ilegală, tortura, viol și alte violențe sexuale, precum și transferuri ilegale și deportări de copii.
Dovezile Comisiei arată că în zonele aflate sub controlul lor, autoritățile ruse au comis ucideri intenționate de civili sau persoane care nu sunt implicate în lupte, care sunt crime de război și încălcări ale dreptului la viață.
Forțele armate ruse au desfășurat atacuri cu arme explozive în zonele populate cu o aparentă desconsiderare față de vătămările și suferința civilă, nereușind să ia măsurile de precauție necesare. Atacurile au fost nediscriminatorii și disproporționate, încălcând dreptul internațional umanitar. Utilizarea armelor explozive în zonele populate a fost una dintre principalele cauze ale victimelor civile. Comisia a fost surprinsă de amploarea distrugerii pe care a observat-o în timpul vizitelor sale.
Potrivit Comisiei, valurile de atacuri ale forțelor armate ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în 10 octombrie 2022 pot constitui crime împotriva umanității, iar acest lucru ar trebui investigat în continuare. Perturbarea infrastructurii legate de energie a făcut ca regiuni întregi și milioane de oameni să rămână fără electricitate sau încălzire, în special în timpul temperaturilor de îngheț.
În zonele controlate de forțele armate ruse, Comisia a stabilit un model de izolare ilegală pe scară largă vizând categorii largi de bărbați, femei și copii. Închiderea în unități dedicate din Ucraina și din Federația Rusă a fost însoțită de metode consistente de tortură împotriva anumitor categorii de persoane de către autoritățile ruse. Un fost deținut a fost bătut ca „pedeapsă pentru că vorbește ucraineană” și pentru „nu-și amintește versurile imnului Federației Ruse”. Potrivit Comisiei, acest tip de tortură poate echivala cu crime împotriva umanității și ar trebui investigat în continuare.
Comisia a constatat și numeroase cazuri de viol și violență sexuală și de gen comise de autoritățile ruse în timp ce efectuau vizite din casă în casă în localitățile aflate sub controlul lor și în timpul detenției ilegale. Violența sexuală este echivalentă cu tortura și amenințarea femeilor și bărbaților este un aspect important al torturii exercitate de autoritățile ruse.
În timp ce analizează transferurile de copii din Ucraina în Federația Rusă, Comisia a constatat, cu îngrijorare, că au fost comise încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar. Situațiile privind transferul și deportarea copiilor pe care le-a examinat constituie crime de război. Martorii au spus Comisiei că mulți dintre copiii mai mici transferați nu au reușit să stabilească contacte cu familiile lor și ar putea să piardă contactul cu ei pe termen nedeterminat. Întârzierea repatrierii civililor poate constitui, de asemenea, o crimă de război.
Comisia a documentat, de asemenea, un număr mic de încălcări comise de forțele armate ucrainene, inclusiv posibile atacuri nediscriminatorii și două incidente calificate drept crime de război, în care prizonierii de război ruși au fost împușcați, răniți și torturați.
Pe lângă faptul că își împărtășesc pierderea și trauma profundă cu Comisia, supraviețuitorii au subliniat importanța identificării celor responsabili și a tragerii lor la răspundere. Un bărbat al cărui tată a fost executat de forțele armate ruse în regiunea Izium a declarat Comisiei: „Au pedepsit oameni nevinovați; acum cei vinovați, dacă sunt încă în viață, trebuie să fie pedepsiți în cea mai mare măsură.”
Comisia recomandă ca toate încălcările și infracțiunile să fie investigate, iar cei responsabili să fie trași la răspundere, fie la nivel național, fie la nivel internațional. Ea solicită o abordare cuprinzătoare a răspunderii care să includă atât responsabilitatea penală, cât și dreptul victimelor la adevăr, reparație și nerepetiție.
Pentru raport, Comisia a vizitat 56 de localități și a intervievat 348 de femei și 247 de bărbați. Anchetatorii au inspectat locurile de distrugere, mormintele, locurile de detenție și tortură, precum și rămășițele de arme și au consultat un număr mare de documente și rapoarte.