La 21 decembrie 2021, Comisia Europeană a adoptat norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID, stabilind o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (exact 270 de zile) a certificatelor de vaccinare pentru călătoriile în interiorul UE.
O perioadă clară și uniformă de acceptare a certificatelor de vaccinare va garanta că măsurile privind călătoriile vor fi în continuare coordonate, astfel cum a solicitat Consiliul European în cadrul ultimei sale reuniuni din 16 decembrie 2021. Noile norme vor garanta că restricțiile se bazează pe cele mai bune dovezi științifice disponibile, precum și pe criterii obiective. Coordonarea continuă, un element esențial pentru funcționarea pieței unice, va oferi claritate cetățenilor UE în exercitarea dreptului la liberă circulație.
Certificatul digital al UE privind COVID este o poveste de succes a Uniunii. Certificatul continuă să faciliteze călătoriile în condiții de siguranță la nivelul Uniunii Europene în această perioadă de pandemie. Până în prezent, în UE au fost emise 807 milioane de certificate. Certificatul digital al UE privind COVID a stabilit un standard la nivel mondial: până în prezent, 60 de țări și teritorii de pe cinci continente s-au alăturat sistemului.
Noile norme privind călătoriile în interiorul UE armonizează diferitele norme existente la nivelul statelor membre. Această perioadă de valabilitate ține seama de orientările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor de rapel este recomandată în termen de cel mult șase luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare. Certificatul va fi valabil pentru o perioadă de grație de încă trei luni după cele șase luni, pentru a permite adaptarea campaniilor naționale de vaccinare și accesul cetățenilor la dozele de rapel.
Noile norme privind perioada de acceptare a certificatelor de vaccinare se aplică în scopul călătoriilor. Atunci când introduc norme diferite de utilizare a certificatelor la nivel național, statele membre sunt încurajate să le alinieze la aceste noi norme pentru a oferi siguranță călătorilor și pentru a reduce perturbările.
În plus, Comisia a adaptat normele de codificare a certificatelor de vaccinare. Acest lucru este necesar pentru a se asigura că se poate face întotdeauna diferența între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel.
Dozele de rapel se înregistrează după cum urmează:
3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze.
2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică sau a unei doze dintr-un vaccin cu 2 doze administrate unei persoane vindecate.
Pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță pe durata pandemiei de COVID-19, Parlamentul European și Consiliul au adoptat, la 14 iunie 2021, Regulamentul privind certificatul digital al UE privind COVID. La momentul adoptării regulamentului respectiv, nu erau încă disponibile date fiabile cu privire la perioada de protecție oferită de seria primară de vaccinuri împotriva COVID-19. Prin urmare, spre deosebire de certificatele de recuperare, certificatele de vaccinare nu cuprindeau câmpuri de date privind o perioadă de acceptare. Până în prezent, statelor membre le revenea, prin urmare, sarcina de a stabili norme privind durata de acceptare a certificatelor de vaccinare în contextul călătoriilor.
Pe măsură ce s-a început administrarea dozelor de rapel împotriva COVID-19, din ce în ce mai multe state membre au adoptat recent norme privind perioada de timp în care certificatele de vaccinare care indică finalizarea seriilor de vaccinare primară ar trebui să fie acceptate. Aceste norme țin seama de faptul că protecția prin vaccinare împotriva infecției cu COVID-19 pare să scadă în timp. Aceste norme se aplică fie exclusiv cazurilor de utilizare la nivel național, fie utilizării certificatelor de vaccinare în scopul de a efectua călătorii.