Site icon TIMP ROMÂNESC

Comisia Europeană deschide dezbaterile de revizuire a politicilor europene înaintea extinderii

Într-o comunicare privind reformele și revizuirea politicilor (politicile, bugetul și guvernanța), Comisia Europeană a prezentat o propunere de integrare graduală a statelor candidate, astfel încât extinderea să nu fie un șoc perturbator pentru noile state membre și nici pentru cele care deja fac parte din UE.

Valorile pe care o UE extinsă se va baza rămân respectarea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale.

Pentru a face față provocărilor viitoarei extinderi a UE, trebuie avute în vedere îmbunătățirea conectivității (pentru reducerea costurilor logistice și fluidizarea fluxurilor comerciale), respectarea angajamentelor în materie de climă și mediu, îmbunătățirea calității și securității alimentelor (consolidarea capacității politicii agricole comune a UE de a sprijini un model sustenabil și competitiv de producție agroalimentară, răspunzând în același timp nevoilor fermierilor și varietății modelelor agricole), convergența socială, economică și teritorială (reducerea costurilor tranzacțiilor, stimularea investițiilor, îmbunătățirea comerțului intraregional, creșterea economică și consolidarea drepturilor social, acces la piețe financiare mai mari) prin eliminarea lacunelor legislative și a celor legate de asigurare a respectării legislației, angajamente ferme în materie de securitate, migrație și gestionare a frontierelor.

Buget

Impactul financiar precis al extinderii va depinde în primul rând de calendarul și amploarea extinderii, precum și de rezultatul negocierilor de aderare pe baza meritelor. Următoarele programe de cheltuieli ale UE ar trebui elaborate ținând seama de viitoarea extindere, de pregătirea instrumentelor de preaderare și tranziția către participarea la fondurile UE.

Guvernanță

Începând din 2022, Comisia și-a exprimat sprijinul pentru modificarea tratatului „dacă și acolo unde este necesar”, însă guvernanța UE poate fi îmbunătățită rapid prin utilizarea la maximum a potențialului tratatelor actuale, prin „clauzele pasarelă” care permit trecerea de la unanimitate la votul cu majoritate calificată în cadrul Consiliului în domenii-cheie. De asemenea, va trebui să se țină seama de viitorul volum de lucru în materie de asigurare a respectării legislației, necesar menținerii integrității și funcționării UE și a pieței sale unice.

În Declarația de la Versailles din 2022, șefii de stat și de guvern ai UE au reafirmat ambițiile pe termen lung ale UE și au indicat acțiuni pentru a le atinge. În continuare, în Declarația de la Granada, din octombrie 2023, liderii UE au enunțat prioritățile și acțiunile cheie pentru o Europă puternică, dinamică, competitivă și coerentă într-o lume în schimbare.

 

Exit mobile version