2,6 miliarde euro – 1,8 miliarde euro sub formă de granturi și 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi (fără prefinanțare) – va fi plătită României de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.
Banii trebuie folosiți pentru tranziția digitală, mobilitatea sustenabilă, decarbonizare, auditul și controlul educației și sănătății și pentru începerea reformei fiscale și a sistemului de pensii.
D asemenea, sunt incluse măsuri de sprijinire a întreprinderilor și de asigurare a bunei guvernanțe a țării. La fel ca în cazul tuturor statelor membre, plățile efectuate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) – instrumentul-cheie al NextGenerationEU – au la bază performanțele și depind de implementarea de către România a investițiilor și a reformelor prezentate în planul său de redresare și reziliență.
La 31 mai 2022, România a transmis Comisiei o cerere de plată bazată pe îndeplinirea celor 14 obiective de etapă stabilite în decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranșă.
La 15 septembrie 2022, Comisia a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a cererii de plată a României. Avizul favorabil al Comitetului economic și financiar privind cererea de plată a pregătit terenul pentru adoptarea de către Comisie a unei decizii finale privind plata fondurilor.
Planul general de redresare și reziliență al României va fi finanțat cu 12,1 miliarde euro sub formă de granturi și 14,9 miliarde euro – împrumuturi. Cuantumurile plăților efectuate către statele membre sunt publicate în Tabloul de bord privind redresarea și reziliența care prezintă progresele înregistrate în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență în ansamblu și a planurilor individuale de redresare și reziliență.