Site icon TIMP ROMÂNESC

Comisia Europeană îndeamnă insistent România să aplice în mod corect normele UE privind normele de igienă aplicabile produselor alimentare

Comisia Europeană a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere referitoare la excluderea furnizării anumitor produse de origine animală din domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 853/2004 privind normele specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, care sunt, în consecință, reglementate de legislația națională, fără a se respecta condițiile de excludere din domeniul de aplicare a regulamentului UE.

Scrisoarea de punere în întârziere se referă, de asemenea, la nerespectarea de către România a anumitor dispoziții din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 privind legislația alimentară generală și din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare. În plus, normele românești de igienă alimentară se aplică unor produse care fac obiectul liberei circulații pe piața internă, respectarea lor fiind obligatorie și conferind o prezumție de conformitate cu obligațiile impuse de dreptul Uniunii. Prin urmare, normele naționale de igienă alimentară ar fi trebuit să fie notificate în stadiul de proiect pentru a permite Comisiei să evalueze compatibilitatea acestora cu legislația UE. Nerespectarea obligației de notificare a acestor norme constituie o încălcare a obligațiilor de notificare prevăzute la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 2015/1535. România are acum la dispoziție trei luni pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma scrisorii de punere în întârziere; în caz contrar, Comisia poate emite un aviz motivat, dacă este cazul.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Comisia a decis să trimită avize motivate unui număr de șapte state membre pe motiv că nu au comunicat parțial (Bulgaria, Grecia, România și Spania) sau integral (Cipru, Portugalia și Slovenia) măsurile luate în vederea transpunerii Directivei privind drepturile acționarilor.

 

Exit mobile version