Site icon TIMP ROMÂNESC

Comisia Europeană – primul plan de urgență pentru securitatea alimentară în vremuri de criză

Pandemia de Covid 19 a pus la grea încercare sistemul de aprovizionare cu alimente, însă eforturile extraordinare făcute de fermieri au împiedicat apariția unei crize în materie de aprovizionare. Totuși, în ultimii doi ani, au ieșit la suprafață noi probleme ale sectorului agroalimentar, care trebuie rezolvate urgent.

De aceea, în cadrul ședinței Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, eurodeputatul Carmen Avram a atras atenția asupra greutăților fermierilor și a cerut atenție sporită la modul de implementare a acestui plan de urgență: ”Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a purta aceasta discuție cu privire la mecanismul european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară, la care lucrează Comisia Europeană. Nevoia pentru un astfel de mecanism nu e doar evidentă, ci și urgentă! Pandemia ne-a demonstrat cât de vulnerabil este lanțul agroalimentar. Deși au făcut eforturi supraomenești pentru a ne hrăni, fermierii europeni nu trebuie lăsați să mai ajungă într-o astfel de situație limită. Dar pericolele la care este supus sistemul agroalimentar sunt diverse: de la dependența de importuri pentru unele produse – precum anumite cereale, ori pește, la criza prețurilor la energie – care falimentează fermieri în timp ce vorbim – și chiar până la o criză a forței de muncă în agricultură. La începutul pandemiei, muncitorii sezonieri au fost plimbați dintr-o țară în alta, în condiții total nesigure, pentru a nu pune în pericol campaniile de recoltare. De aceea, am 3 întrebări pentru dvs.: având în vedere noul pilon social din viitoare reforma PAC, se gândește Comisia Europeană să includă în viitorul grup de experți și reprezentanți ai sindicatelor? Având în vedere criza prețurilor la energie, vor face parte din acest grup de experți și reprezentanți ai sectorului energetic? Având în vedere că în comunicarea Comisiei Europene din noiembrie 2021 privind instituirea acestui grup de experți se ia în calcul cooptarea partenerilor comerciali externi, aș dori să știu în ce măsură Comisia Europeană va condiționa accesul acestora în funcție de o clauză de reciprocitate în materie de standarde agroalimentare? Altfel, riscăm să facem strategii împotriva unei crize alimentare cu parteneri care ar putea specula o scădere a producției europene de alimente? Vă mulțumesc!”

Potrivit comunicării Comisiei Europene, planul de urgență va fi lansat prin mecanismul european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară. Acesta se va baza pe analiza unui nou grup de experți, format din reprezentanți ai statelor membre și ai unor țări terțe, dar și din actori din toate etapele lanțului de aprovizionare cu alimente.

 

Exit mobile version