Comisia Europeană a propus suplimentarea cu 145 de milioane de euro a ajutoarelor pentru Republica Moldova.
Fondurile europene sunt destinate combaterii crizei energetice şi găzduirii mai multor refugiaţi ucraineni.
Din totalul de 145 de milioane de euro, 45 de milioane sunt nerambursabile.
Suma urmează să fie plătită în două tranșe suplimentare planificate pentru trimestrul al treilea și al patrulea din 2023, cu condiția realizării reformelor în economie, consolidarea statului de drept, securitatea energetică şi progresele în combaterea corupţiei.
Propunerea Comisiei trebuie aprobată de Parlamentul European şi de ţările membre ale UE. Noua tranşă de fonduri ar urma să se adauge sumei de circa un miliard de dolari promisă deja de Uniune Republicii Moldova.
Asistența macrofinanciară a Rep. Moldova face parte din angajamentul mai larg al UE față de partenerii de vecinătate din UE și este concepută ca un instrument excepțional de răspuns la criză.
Asistența financiară pentru Rep. Moldova completează programul în derulare al Fondului Monetar Internațional pentru Moldova, aprobat la 20 decembrie 2021 și majorat în mai 2022.
Relațiile UE cu Republica Moldova se bazează pe Acordul de Asociere UE-Moldova, inclusiv zona sa de liber schimb profund și cuprinzător (semnat la 27 iunie 2014 și care a intrat pe deplin în vigoare la 1 iulie 2016), care prevede o asociere politică și economică mai puternică. integrarea dintre UE și Moldova.
Consiliul European din 23 iunie 2023 a recunoscut perspectiva europeană a Moldovei și a acordat Moldovei statutul de țară candidată la UE.