Comisia Europeană anunţă că va trimite 5,5 milioane de pastile de iodură de potasiu pentru persoanele care locuiesc în vecinătatea centralei nucleare Zaporojie din Enerhodar, Ucraina, relatează BBC, preluat de News.ro.
De asemenea, Bruxelles-ul furnizează pastilele la cererea Ucrainei, prin Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, care are rolul de a îmbunătăţi capacitatea de prevenire, de pregătire şi de răspuns în cazul dezastrelor. Cinci milioane de pastile fac parte din rezervele de urgenţă rescEU şi 500.000 sunt donate de Austria.
„La 26 august, UE a primit o cerere pentru pastile de iodură de potasiu din partea Guvernului Ucrainei ca măsură preventivă de siguranţă pentru a creşte nivelul de protecţie în jurul centralei nucleare Zaporojie”, se arată în comunicatul Comisiei.
„Cu o valoare financiară totală de peste 500.000 de euro, cea mai mare parte a asistenţei va fi livrată Ucrainei din rezerva EU găzduită de Germania”, mai menţionează Comisia.
Multe ţări, inclusiv Marea Britanie, au un stoc de pastile de iodură de potasiu în cazul unui accident nuclear major sau a unei scurgeri de radiaţii. Acestea ar trebui folosite numai dacă sunt recomandate de experţi medicali, din motive întemeiate.
Există riscuri pentru sănătate asociate cu administrarea pastilelor, aşa că oamenii ar trebui să asculte sfatul medicilor în ceea ce priveşte administrarea.
Pastilele cu iodură de potasiu ajută la blocarea absorbţiei iodului radioactiv în glanda tiroidă şi sunt o contramăsură utilă, deoarece iodul radioactiv care este inhalat sau consumat în alimente şi băuturi poate fi depozitat în glandă pentru o perioadă de timp.