Site icon TIMP ROMÂNESC

Comisia LIBE aprobă modificările la Regulamentul Schengen, prin care se întăresc granițele UE

Comisia pentru Libertăți civile, Justiție și Afaceri interne (LIBE) a votat noul Regulament Schengen. Regulamentul urmează să fie supus votului final în plenul Parlamentului European în ianuarie 2017. “O graniță externă a UE mai sigură aduce garanții pentru siguranța cetățenilor și poate reduce riscul unor atacuri teroriste. Primul meu obiectiv a fost ca România să intre în sfera de protecție alături de statele membre Schengen prin verificarea în bazele de date a celor care intră sau ies din țară. Mă bucur că am reușit să conving statele membre că cetățenii români au exact aceleași drepturi ca toți cetățenii UE și viața și siguranța lor sunt la fel de importante ca ale cetățenilor din spațiul Schengen și că trebuie protejați la fel de orice risc care le-ar pune viața în pericol”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei.

Monica Macovei este raportor al Parlamentului European pentru modificarea Regulamentului Schengen și a negociat 6 luni de zile în cadrul trialogului (Parlamentul European – Consiliul – Comisia Europeană) noile prevederi.

Modificările la Regulamentul Schengen introduc obligația pentru statele membre de a efectua controale sistematice, adică pentru fiecare persoană care intră sau iese din UE, indiferent dacă este sau nu cetățean UE, prin consultarea bazelor de date relevante. Este vorba de bazele de date Schengen (Sistemul de Informații Schengen), EURODAC (formată din amprente), Europol, baza de date a Interpol privind documentele de călătorie furate și pierdute și alte baze de date europene, naționale și internaționale.

Verificările sunt necesare pentru a identifica orice fel de informații sau suspiciuni care ar arăta că o persoană reprezintă o posibilă amenințare pentru ordinea publică și securitatea internă a Uniunii și vor fi obligatorii pentru toți cetățenii UE, membrii familiilor lor care nu sunt cetățeni ai Uniunii, precum și pentru toți cetățenii non-UE.

Controalele sistematice vor fi obligatorii la toate tipurile de granițe: terestre, maritime, aeriene. Ca excepție, frontierele aeriene (aeroporturile) vor beneficia de o perioadă de tranziție de 6 luni, în care se pot efectua derogări de la regula controalelor sistematice, și care se poate prelungi, în situații excepționale, cu 18 luni, pentru statele EU care dovedesc tehnic că nu au capacitatea de a cumpăra și pune în funcțiune echipamentele tehnice pentru scanarea rapidă a actelor de identitate și verificarea lor în bazele de date, atunci când acest fapt încetinește semnificativ fluxul de călători. La frontierele terestre și maritime, verificarea fiecărei persoane poate fi înlocuită cu verificări țintite, respectiv numai a persoanelor față de care există informații și suspiciuni, dar numai pentru a fluidiza traficul și pentru perioade scurte.

Să nu uităm că 70% din traficul de călători se face prin aeroporturi. Pe 5 decembrie 2016, la încheierea acordului politic, Comisarul pentru securitate a afirmat că statele membre ale Uniunii vor fi susținute financiar și logistic de către Comisia Eurpeană pentru  achiziționarea echipamentelor de verificare a documentelor de călătorie în bazele de date și pentru alte necesități de securitate a cetățenilor. Nimeni nu își dorește ca cetățenii să stea la cozi lungi la frontiere, de aceea vrem echipamente care să verifice rapid fiecare persoană în bazele de date”, a mai spus Monica Macovei.

După votul din Parlamentul European și aprobarea Consiliului JAI, Regulamentul va intra în vigoare în termen de 20 de zile de la publicarea lui în Gazeta Oficială a Uniunii Europene. Noul Regulament Schengen se va aplica direct, fără să fie necesară transpunerea acestuia în legislația statelor membre.

Exit mobile version