Site icon TIMP ROMÂNESC

Comisia pentru românii din afara granițelor vrea să știe dacă românii din afara granițelor pot contribui la pensia din România

Membrii Comisie pentru problemele românilor din afara granițelor s-au întâlnit astăzi, la Camera Deputaților, cu reprezentanții Ministerului Muncii, pentru a discuta câteva probleme ridicate de românii din afară.Astfel, președintele comisiei, Mircea Lubanovici, a cerut celor doi consilieri pe care Ministerul Muncii i-a delegat la întâlnire, să prezinte o situație a reglementărilor în vigoare privind dubla impunere a veniturilor. Problema a fost ridicată în principal de românii din Statele Unite și Canada.

Raluca Mateescu, consilier, a precizat că  acordurile privind dubla impunere sunt în responsabilitatea tehnică a Ministerului de Finanțe, iar partea de gestionare, monitorizare și control aparține Ministerului Afacerilor Externe.

Acordurile privind schimbul de forță de muncă sau prestații sociale sunt monitorizate, potrivit lui Bogdan Pașca, consilier pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Muncii, de instituția pe care o reprezintă.

De asemenea, Mircea Lubanovici a ridicat o problemă semnalată de românii angajați la Microsoft, care doresc să știe în ce măsură pot contribui la fondul de pensii din România, astfel încât atunci când se vor întoarce în țară să beneficieze de pensii.

Reprezentanții Ministerului Muncii au explicat că  în acest moment, cu SUA se negociază un acord de securitate socială, care să includă și partea de pensii – partea de totalizare (recunoașterea reciprocă a vechimii în muncă și a contribuțiilor), proporțional pentru perioada lucrată în SUA, repsectiv România, de către fiecare stat. Prima rundă de negocieri a avut loc în luna august, iar demersurile autorităților ormâne au început încă din 2006. După încheierea negocierilor, ratificarea acordului și intrarea lui în vigoare prin intermediul unei legi, va rezolva problema pensiilor pentru cei care lucrează în SUA și problema exportabilității prestațiilor.

Vă propun să ne faceți o informare, din partea ministerului, pe acest aspect. Președintele Comisie a vrut să știe dacă există posiblitatea contribuțiilor în sistem on-line, atât pentru românii din interiorul țării, cât și pentru cei din afara granițelor, precum și care sunt pârghiile și procedurile prin care cetățenii români din afara granițelor pot identifica, la întoarcerea în țară, să obțină documente și acte doveditoare ale vechimii în muncă și contribuțiilor din perioada în care au lucrat în România, astfel încât aceste perioade să fie luate în calcul la stabilirea vechimii și muncă și pensiei.

Exit mobile version