Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (UE) Competitivitate – COMPET, secțiunea piață internă și industrie, care a avut loc la Bruxelles. În cadrul dezbaterilor politice, miniștrii COMPET au abordat impactul investițiilor în active necorporale asupra competitivității, achizițiile publice în cadrul semestrului european și Comunicarea Comisiei Europene referitoare la Viitorii lideri ai Uniunii Europene – companiile de tip start-up și scale-up.
Ministrul Alexandru Petrescu a apreciat, în context, oportunitatea măsurilor destinate susținerii investițiilor în active necorporale și creșterii capacității de inovare a companiilor, subliniind potențialul crescut al acestor investiții pentru politica de reindustrializare și productivitatea prin transfer tehnologic și utilizarea brevetelor în producție. Totodată, referindu-se la achizițiile publice în contextul semestrului european, ministrul român al Economiei a precizat că în România se continuă procesul de reformă în domeniu pe baza strategiei naționale în materie de achiziții publice. ”Au fost adoptate cadrul legislativ de transpunere a directivelor, legislația privind achizițiile verzi și pentru prevenirea conflictului de interese, precum și măsurile viitoare în acest domeniu. Profesionalizarea și utilizarea standardelor în achizițiile electronice au impact important în creșterea competitivității, mergând chiar până la antrenarea unor schimbări structurale”, a menționat ministrul Petrescu.
În cadrul dezbaterilor referitoare la Inițiativa pentru companiile de tip start-up și scale-up, ministrul Petrescu a prezentat programele puse în aplicare, dar și cele care vor fi lansate în perioada următoare pentru susținerea companiilor start-up și a IMMurilor, apreciind măsurile incluse în Inițiativa Comisiei Europene și în special, facilitarea accesului IMM-urilor la finanțare și la licitațiile publice. De asemenea, demnitarul român a susținut extinderea serviciilor Rețelei Enterprise Europe Network pentru consilierea IMM-urilor la nivel național precum și actualizarea instrumentelor financiare de sprijin, în funcție de puterea lor de a genera valoare adăugată. Totodată, ministrul român al Economiei a susținut, alături de alte opt state membre, inițiativa Sloveniei privind competitivitatea pieței interne a UE din perspectiva sectorului transporturi, prin care se atrage atenția asupra riscurilor pe care măsurile naționale protecționiste luate de unele state membre le pot genera asupra Pieței Interne, respectiv poverile administrative impuse companiilor de transport – în special asupra IMM-urilor – și a efectelor negative asupra competitivității.
În cadrul prânzului de lucru¸ Ministrul Petrescu a reiterat, alături de miniștrii din alte state membre, necesitatea unui document de politică industrială europeană apreciind că ”este de dorit ca noua politică industrială să stabilească o viziune pe termen mediu și lung pentru industrie și să contribuie la asigurarea unei baze industriale puternice în UE”.
Ministrul Petrescu a avut, de asemenea, o serie de schimburi de opinii cu viceprimministrul luxemburghez Etienne Schneider, cu viceprim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, si cu secretarul de Stat austriac Harald Mahler. Au fost abordate viitoare acțiunii bilaterale pe teme de competitivitate, spațiu și industrie.
Miniștrii COMPET au adoptat textul abordării generale al propunerii de Regulament privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure aplicarea legislației în materie de protecție a consumatorului, urmând ca negocierile să continue cu Parlamentul European pentru finalizarea textului. Această propunere legislativă va avea ca efect creșterea încrederii consumatorilor în comerțul transfrontalier în contextul provocărilor pieței unice digitale. Au fost prezentate ca puncte de informare stadiul negocierilor asupra propunerii de regulament privind omologarea și supravegherea pieței în domeniul vehiculelor cu motor, Planul de Acțiune European pentru Apărare și pachetul legislativ privind serviciile.
Ministrul Alexandru Petrescu a avut, în context, o întrevedere cu comisarul Bieńkowska în care au discutat despre piața unică, dar și Planul de Acțiune European pentru Apărare, precizând că ”România are capacitatea și determinarea de a se implica activ, prin companiile sale din domeniul apărării în implementarea Planului de Acțiune European pentru Apărare”. Totodată, demnitarul român a apreciat că ”este necesară o abordare pragmatică pentru adâncirea pieței unice și menținerea integrității sale, în special privind libera circulație a mărfurilor și a serviciilor”. Cei doi demnitari au convenit să aprofundeze și detalieze aceste subiecte cu proxima ocazie.
COM a fost reprezentată de Vera Jurova, comisar pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen și de Elżbieta Bieńkowska, comisar pentru Piață internă, industrie, IMM-uri și antreprenoriat.
Consiliul UE COMPET a reunit miniștrii cu atribuții în domeniul industriei și competitivității. Lucrările au fost prezidate de dr. Christian Cardona, ministrul pentru Economie, Investiții și IMM-uri din Republica Malta, informează Ministerul Economiei.