Companiile de transport rutier din România care au achitat taxe de drum în Germania, în perioada 2017 -2020, pot recupera între 4% și 7% din cuantumul acestora, în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a stabilit că statul german a încasat „suplimentar și nelegal” sume aferente taxãrii infrastructurii de la transportatorii rutieri, precizează un comunicat de presă transmis de Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Potrivit sursei citate, cea mai eficientã soluție de rambursare a taxei de drum plãtite în plus este prin înregistrarea pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro, pusã la dispoziție de firma de avocaturã Hausfeld din Germania și compania eClaim GmbH, în parteneriat cu UNTRR.
Termenul limitã de înscriere este 4 decembrie 2020.
”La 28 octombrie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis cã modalitatea de calcul a taxelor de drum în Germania pentru camioane încalcã legislația europeanã. La calcularea taxei de drum, Germania a luat în considerare costurile poliției rutiere, cu toate cã acest lucru nu este permis în legislația europeanã. În calculul taxei de drum ar fi trebuit inclus doar costul infrastructurii. Prin urmare, toate firmele care au plãtit suplimentar taxele de drum au dreptul la o rambursare din partea statului german, iar conform datelor actuale, aceasta se ridicã între 4% și 7%”, susține UNTRR.
Perioada de prescripție pentru cererile de rambursare este de trei ani. ”Pentru taxele de drum plãtite în 2017, perioada de prescripție va expira la 31 decembrie 2020, de aceea sunt recomandate acțiuni urgente pentru ca cererile din 2017 sã fie menținute”, precizează comunicatul.