Site icon TIMP ROMÂNESC

Comunitatea românească din Spania sărbătorește „Zilele Limbii Române”

„Zilele Limbii Române în Spania” vor fi organizate de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în perioada 27-31 august. Proiectul începe cu susţinerea de cursuri de formare şi de metodica predării limbii române pentru profesorii de limba română, ce predau cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie în Spania.

Din activitățile proiectului, la care vor participa profesori formatori, fac parte întâlniri cu conducerea Liceului „Timon” din Coslada, discuții cu consilierii locali ai Primăriei Coslada, ore deschise ale profesorilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească în mai multe locaţii și o întâlnire cu primarul localităţii Coslada.

De asemenea, formaţia „Pasărea Colibri” va susține, pe 30 august, un spectacol cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va oferi copiilor şi profesorilor implicaţi în acest proiect cărţi, printre care se regăseşte şi ”Basmul românesc”, publicat în 2014, sub egida IEH. Proiectul ”Basm românesc” a fost lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului în 2013.

Basmul a plecat din Bucureşti, unde a fost scrisă prima filă. Apoi copiii din Madrid, Tomelloso, La Solana – Castilla la Mancha, Coslada, San Pedro del Pinatar – Murcia, Gijón – Asturia, Pamplona, (Spania), Seregno – Lombardia, Mantova, Verona, Toscana, Ladispoli (Italia), Bruxelles, Mons (Belgia), Atena (Grecia), Cernăuţi (Ucraina), Belgrad, Veliko Gradiste, Petrovac, Cuprija, Bobovo, Valea Moravei (Serbia), Chişinău (Rep. Moldova) au completat povestea universală a copilului român de astăzi, oriunde s-ar afla.

O poveste educativă, cu tâlc contemporan, adresată copiilor de toate vârstele care demonstrază că esenţa românească transcende generaţiile prin valori morale: binele, dreptatea, frumosul, adevărul.

Celebrarea Zilei Limbii Române pentru elevii şi tinerii români stabiliţi/născuţi în Spania are ca scop îmbunătăţirea cunoştinţelor acestora în domeniile de studiu şi de interes .

Acestea se vor concretiza în cursuri de limba şi literatura română, organizarea unei sesiuni de feed-back la terminarea proiectului, posibilităţi de continuare şi extindere a proiectului prin diverse metode caracteristice, permanentizarea acestui proiect, mărirea numărului de participanţi, schimb de experienţă între instituţii, organizaţii şi participanţi, găsirea unor noi surse de finanţare.

Exit mobile version