Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și ARTEXIM organizează o serie de conferințe și recitaluri pentru promovarea ediției a 19-a a Concursului Internațional George Enescu în cele mai importante centre culturale europene
Turneul de promovare a ediției a 19-a debutează luni, 4 martie 2024 ora 19.00, la Viena, cu un recital cameral susținut de câștigătoarele ediției din 2022 a Concursului, violonista Maria Marica și pianista Alexandra Segal, care va cuprinde lucrări de George Enescu, Franz Schubert, Claude Debussy și Johannes Brahms.
Recitalul de luni seară va fi precedat de o conferință găzduită de Institutul Cultural Român din Viena, la ora 11.00, la care vor participa Excelența Sa Domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria, maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, doamna Andreea Dincă, directorul Institutului Cultural Român din Viena și doamna Cristina Uruc, manager interimar Artexim.
Maria Marica s-a născut în Cluj-Napoca, într-o familie de muzicieni și a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani. A studiat cu Vasile Socea și Nicușor Silaghi în orașul natal și în prezent studiază cu David Grimal la Hochschule für Musik Saarbrücken, Germania. Maria este câștigătoarea Concursului Internațional „George Enescu” din anul 2022, iar în luna iunie a aceluiași an a câștigat marele premiu al Competiției New Hope din Cluj-Napoca, având astfel ocazia să concerteze cu 10 orchestre din toată România în sezonul 2022-2023. Maria Marica a susținut recitaluri și concerte în România, precum și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite ale Americii. A avut ocazia să cânte muzică de cameră alături de mari artiști precum Frans Helmerson, Marc Coppey, David Grimal, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien Laferrière, Solenne Païdassi, Philippe Cassard, printre alții. Este membră a ansamblului Les Dissonances, singurul ansamblu care interpretează repertoriu simfonic fără dirijor. A fost, de asemenea, membră a Orchestrei Naționale de Tineret a României, care a avut ocazia să concerteze în săli precum Musikverein Viena, Elbphilharmonie, Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin. A participat la masterclass-uri cu muzicieni precum Leonidas Kavakos, Nora Chastain, Mihaela Martin, Rosanne Philippens. În 2021 a fost membru activ al Masterclass-urilor de Vioară de la Kronberg, lucrând cu Kolja Blacher și Gerhard Schulz. Între 2014-2016 și în 2019 a făcut parte din programul Interferences al Festivalului SoNoRo, lucrând cu Diana Ketler, Thorsten Johanns, Alexander Sitkovetsky, printre alții și în 2015 a participat la Programul pentru Tineri Interpreți al Festivalului Music@Menlo din California, SUA, lucrând cu Clive Greensmith, Erin Keefe, Arnaud Sussmann, membri ai Cvartetului Escher și ai Cvartetului Dover, și alții. Maria a fost sponsorizată anterior de Fondation Constance et Andrei Rhoe, de MOL România și în prezent este sponsorizată prin Deutschlandstipendium. Maria Marica interpretează la o vioară realizată de August Sébastien Philippe Bernardel din 1845 care a aparținut lui Suzanne Gessner și deține de asemenea un instrument modern realizat de luthierul român Niculae Vădan.
Pianista Alexandra Segal este câștigătoarea premiului întâi (secțiunea Pian) la Concursului Internațional „George Enescu” din anul 2022 și laureată a numeroase competiții internaționale, și se bucură de o carieră activă, susținând concerte în SUA, Germania, Franța, Italia, Spania, Elveția, Suedia, Israel, România, Austria, Polonia, Croația, Ucraina și altele. A apărut în mai multe săli notabile precum KKL Luzern, Ateneul Român, Sala Verdi din Milano, Filarmonica din Kiev, Muzeul de Artă din Tel Aviv și a fost transmisă în direct pe canalele naționale de televiziune și radio din România (TVR), Israel (Kan Kol HaMusica) și Ucraina (NSTU). Alexandra Segal a concertat cu Orchestra Filarmonică „George Enescu”, Orchestra Simfonică a Ierusalimului, Orchestra Simfonică din Haifa, Orchestra de Cameră din Kiev, Orchestra de Cameră Dogma, Orchestra Filarmonică din Donețk, Orchestra de Cameră L’Appassionata, Orchestra de Cameră din Elblag, Filarmonica din Pitești, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Orchestra Raanana Symphonette și Orchestra Simfonică a Școlii de Muzică Buchmann-Mehta sub bagheta lui Avi Ostrowsky, Yoav Talmi, Kensho Watanabe, Vag Papian și alții. Alexandra Segal s-a născut în Kiev, Ucraina, în 1995. Și-a început studiile de pian cu prof. Natalie Tolpygo. A obținut diploma de licență la Școala de Muzică Buchmann-Mehta cu prof. Tomer Lev și diplomele de master la Universitatea de Muzică Franz Liszt din Weimar cu prof. Balazs Szokolay și la Universitatea de Muzică și Arte Scenice Graz cu prof. Milana Chernyavska.
Accesul este liber pe baza înregistrării prealabile la adresa de e-mail uawg@rkiwien.at sau telefonic la+43 (0) 13191081