În data de 4 septembrie 2017, pe scena Centrului Cultural Românesc din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ungaria, (LNB) a avut loc o manifestare culturală dedicată promovării creației enesciene în rândul elevilor, profesorilor și membrilor comunității istorice românești din Ungaria. În această perioadă, pe mai multe scene din România se desfăşoară cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional “George Enescu”.
Manifestarea a cuprins un concert-conferință și o expoziție, „Oedip pe înțelesul tuturor”, dar și o prezentare a Sonatei a III-a pentru pian și vioară, opus 25, în caracter popular românesc, aparținând compozitorului George Enescu, ce au fost interpretate de un grup de muzicieni consacrați din România, compus din baritonul Ștefan Ignat, solist al Operei Naționale București, soprana Florina Hinsu-Mariș, artist liric și profesor la Facultatea de Muzică a Universității din Oradea, Corina Murgu, concert maestru la Opera Națională Română din Timișoara și Liana Mareș, pianist corepetitor la Opera Națională București.
Cu acest prilej, artista Ana Silvia Banda, din Beiuș, a prezentat publicului o expoziție de costume populare bihorene, intitulată „Cinci generații”.
Manifestarea a fost organizată printr-o colaborare între Muzeul Național „George Enescu” din București, Consiliul Județean Bihor și Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, cu sprijinul Consulatului General al României la Gyula.
Protagonistul principal al programului a fost baritonul Ștefan Ignat, care a prezentat publicului numeros, format din elevi și cadre didactice ale Liceului, dar și din alți invitați și conducători ai comunității românești din Gyula, lumea complexă a creațiilor lui Enescu și în special a operei dedicate lui Oedip, singura lucrare de gen „tragedie lirică” aparținând compozitorului, la care a lucrat vreme de 25 de ani, încercând ca această tragedie antică cu un subiect complex și controversat, să o transpună, pe înțelesul publicului românesc, prin folosirea unor elemente proprii (doine, balade și dansuri populare), dar păstrând și complexitatea partiturii muzicale, formată din armonii și linii melodice de mare anvergură.
La eveniment au luat parte printre alții PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Maria Gurzău Czegledi, directorul LNB, tenorul Corneliu Murgu, directorul Operei Naționale Române din Timișoara, Eva Iova-Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”, Corina Sebestyen, redactor la săptămânalul „Cronica” . Organizatorii au oferit la finalul manifestării o recepție.