Site icon TIMP ROMÂNESC

Concert de jazz în memoria artiștilor germani de origine română Eugen și Roger Cicero

Institutul Cultural ”Titu Maiorescu“ din Berlin a organizat pe 19 aprilie 2017 un concert comemorativ, în semn de omagiu față de doi artiști de jazz de origine română din Germania, Roger Cicero, decedat în 2016, și tatăl acestuia, Eugen Cicero, decedat în 1997. Concertul a avut loc în prestigiosul spațiu al centrului cultural Werkstatt der Kulturen, un spațiu în care Roger Cicero a concertat în timpul vieții.

Concertul de jazz i-a avut ca protagoniști pe instrumentiștii de talie mondială Marius Preda, țambal,  Peter Weniger, saxofon, Peter Berns, bass, Heinz Lichius, drums, și  Adrian Ciceu-Cicero, percuție. Programul a cuprins piese din repertoriul celor doi artiști comemorați, compoziții ale membrilor ansamblului si piese din repertoriul standard de jazz.

Publicul prezent a apreciat la superlativ prestația artiștilor, prin numeroase aplauze spontane, în timpul concertului, și bis-ul din final.

Roger Cicero s-a bucurat de o mare popularitate în Germania, popularitate care continuă și după moartea acestuia, prin numeroase evocări, reeditări de albume și readucere în atenția publicului a concertelor sale. Pentru originalitatea interpretării, oscilând între jazz, cu valențe de pop și soul, precum și pentru ingeniozitatea și mesajul textelor, compuse de el, a fost ales să reprezinte Germania la ediția din anul 2007 a Eurovision. A fost prieten și a cântat cu numeroase nume sonore din Show-biz-ul german, precum Sarah Connor, Yvonne Catterfield, Xavier Naidoo, Udo Lindenberg etc. Concertul omagial Roger Cicero, în interpretarea cvintetului compus din nume de mare rezonanță în lumea jazz-ului, la un an după moartea prematură a artistului, a constituit un gest cu o încărcătură culturală și morală specială.

Roger Cicero: Parcursul muzical al lui Roger Cicero începe încă de la vârsta de 16 ani, când a debutat alături de orchestra de dans Rias. La 18 ani, si-a început studiul la Conservatorul Hohner, din Trossingen, ulterior a studiat muzica de jazz. In anul 2006 i-a ieșit primul album solo, „Treabă de bărbați”. In 2007, după Eurovision, a primit premiul Echo. In 2008, el l-a interpretat pe muzicianul Ricci Blum, in filmul „Hilde”. In anul 2012 a creat single-ul „Pentru nimic in lume”, care a devenit cantecul oficial al fanilor DFB (Federatia Germana de Fotbal) la Campionatul European. În 2014 a cantat in serialul televizat „Canta-mi cântecul – concert la schimb”, al lui Xavier Nadoo. În 2015, Roger Cicero a scos un album omagial, dedicat lui Frank Sinatra, intitulat „Cicero il cântă pe Sinatra”. Pentru acest album si un altul, „The Roger Cicero Jazz Experience”, a fost nominalizat la premiul muzical Echo. De-a lungul anilor a avut o activă implicare in acțiunile caritative ale organizației „Salvați copiii”. Muzica lui Roger Cicero e un amestec modern si original de pop, jazz, swing si soul. Textele cântecelor sale sunt savuroase, pe alocuri amuzante. Roger Cicero, decedat în mod surprinzător la nici 46 de ani, pe 24 martie 2016. A rămas unul dintre autorii și interpreții de jazz-pop foarte populari în Germania.

Werkstatt der Kulturen este un centru de manifestări din cartierul Neukolln, din Berlin. Este finanțat de către Senatul orașului Berlin, făcând parte din categoria Integrare și Migrație și fiind singura instituție culturală berlineză cu accent pe transculturalitate și pe multitudinea formelor de artă de sorginte migraționistă și minoritară. A fost inaugurat în anul 1993 și a devenit unul din spațiile de referință ale manifestărilor culturale din capitala germană.

Exit mobile version