Un concert de mare amploare va închide anul acesta Festivalul RadiRo. Orchestre National de France, sub bagheta dirijorului Vassily Sinaisky, cu participarea violonistului Vadim Gluzman, va urca pe scena de la Bucureşti pe 27 septembrie.
O companie de excepţie pentru ultima zi a Festivalului într-un program Strauss – Glazunov – Rachmaninov, un prilej unic pentru publicul din România de a asculta live, la Sala Radio, o orchestră care a făcut istorie în secolul XX!
Dacă prima ediţie a RadiRo a adus la Bucureşti, în 2011, Orchestre Philharmonique de Radio France, în acest an invitatul special al Festivalului este Orchestre National de France, ansamblul simfonic principal al postului public de radio din Franţa. Fiind prima orchestră simfonică fondatăîn capitala francezăîn 1934, Orchestre National de France a realizat în cursul timpului, în premieră absolută, interpretări ale unor lucrări care au devenit legendare pentru istoria muzicală a ultimului secol, sub conducerea unor dirijori ca Sergiu Celibidache, Lorin Maazel, Kurt Masur sau Charles Dutoit. Astăzi, orchestra a aniversat recent 80 de ani de existenţă, continuă să abordeze un vast repertoriu simfonic, de la marii compozitori francezi la muzică contemporană, şi este una dintre cele mai active orchestre radio europene.
La pupitrul Orchestre National de France, pentru concertul de închidere al RadiRo 2014, se va afla dirijorul Vassily Sinaisky, care a condus orchestra Teatrului Balşoi din Moscova pânăîn 2013. Excelenta reputaţie de care se bucură Vassily Sinaisky în peisajul muzical internaţional este legată de contribuţia sa la relansarea celebrei orchestre a Teatrului Balşoi, în 2010, după 5 ani de pauză pentru lucrări de restaurare. Sinaisky este şi un dirijor de operă de mare vocaţie, apreciat pentru elasticitatea, precizia şi profunzimea interpretărilor sale muzicale.
Violonistul Vadim Gluzman este solistul ultimei seri RadiRo 2014, un muzician despre care specialiştii spun că readuce la viaţă tradiţia violonistică a secolelor XIX şi XX. Vadim Gluzman cântă pe o vioară Stradivarius Leopold – Auer din 1690, a fost susţinut de Isaac Stern la începuturile carierei sale muzicale şi este în prezent un violonist foarte solicitat în Statele Unite şi Europa.