România va participa, alături de Polonia, Lituania, Coreea, Elveția şi Islanda la cea de-a XII-a ediție a Festivalului de Muzică de la Castelul Pomerio, Erba, dedicată în acest an Expoziției Mondiale de la Milano.
Directorul artistic al Festivalulului este violonistul român Ștefan Coleș, care a și fondat în anii ’80 Academia de muzică de la Erba.
Concertul dedicat României va fi organizat miercuri, 16 septembrie, de la orele 21.00 cu participarea a doi mari artiști ai diasporei române din Italia: violonistul Ștefan Coles și pianistul Adrian Vasilache, cu un program muzical din compozitorii Ciprian Porumbescu și Constantin Dimitrescu.
Castelul Pomerio unde se desfășoară Festivalul reprezintă și sediul Academiei de muzică europene, care an de an își deschide porțile pentru a primi tinerii studenți veniți la studii muzicale. Originea castelului Pomerio se pierde în negura vremurilor fiind un edificiu de secol IX, care atât prin structura sa arhitectonică cât și prin frumusețea picturii și a frescelor interioare poartă cu sine amintirea veacurilor trecute.
Violonistul Stefan Coles, nascut la Bucuresti, este luareat in vioara și pedagogie la Academia de Muzica din București. Continuă studiile musicale la Sion in Elvetia și Cremona in Italia cu maestrul Salvatore Accardo. In anii’80 se stabilește in Italia. Va fi prim violonist la Teatro Regio din Torino in 1982 iar din 1988 pana în anul 1991 la Teatro Massimo di Palermo. Este promotorul si directorul artistic al Academiei Europea di Musica unde tine cursuri de perfectionare. Este membru in importante complessi de camera, colaboreaza cu Grupul “I Musici” din Roma, participa la concerte, festivaluri si turnee in Europa, Asia e America. A inregistrat pentru Philips, Claves, Ricordi si RAI. A facut parte din juriul a numeroase concursuri national si internationale. In nenumarate ocazii a organizat in cadrul comunitatii românești din Italia concerte de muzica clasica omagiind compozitori precum George Enescu, Ciprian Porumbescu etc.
Adrian Vasilache – pianist. Este născut la București într-o familie de muzicieni, laureat al Academiei de Muzica “Ciprian Porumbescu”și a numeroase concursuri internationale de muzica. Desfasoara o bogata activitate concertistica și didactică, imprimă pentru posturi de radio și televiziuni: romana, italiana spaniola, engleză; italiana (RAI). Din 1979 traieste si lucrează in Italia unde participa în numeroase stagiuni musicale din orașele: Milano, Trieste, Torino, Roma, Cagliari, Bari, San Marino, Bologna, Catania, Messina, Ancona. Din anul 1990 colaborează si cu Teatrul SCALA din Milano și ține numeroase cursuri de perfecționare în Piemonte, Sicilia și Spania. Este profesor la Conservatorul de muzică din Foggia și Institutul di Alta Formazione Musicale “G.B:Pergolesi” din Fermo; Este ideatorul și directorul artistic a unui ciclu de conferințe: “ La musica parla a tutti”; fondator și principal realizator al programului “La Musica nella didattica” – ciclu de conferințe-concert. Concertele sale cuprind muzică din autori din repertoriul clasic și romantic dar și autori italieni mai puțin cunoscuți. Din anul 1973 pana astăzi a ținut peste 2000 de concerte.