Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Centrul Cultural din Belem și Casa da Musica din Porto vor organiza la Porto, cu ocazia Zilei Naționale a României, dou[ concerte de gală în interpretarea cvartetului „Cellissimo”. Concertele vor avea loc la CCB (Pequeno Auditorio), în 2 decembrie, și la Casa da Musica din Porto, în 5 decembrie.
De asemenea, Corul Theoforos al Arhiepiscopiei Timișoarei va susține, în perioada 7-11 decembrie, patru concerte de colinde la Lisabona, Santarem, Setubal și Lagos, anunță Institutul Cultural Român de la Lisabona.
Evenimentul continuă tradiția concertelor de Crăciun, inițiate în decembrie 2006, repertoriul propus de corul Theoforos urmând a cuprinde colinde românești populare și creații ale compozitorilor români Tiberiu Brediceanu, Gheorghe Danga, Timotei Popovici, Nicolae Ursu sau Gheorghe Cucu, dar și străini precum Gianni Malatesta și Mykola Leontovych.
Turneul în Portugalia al corului Theoforos este organizat de ICR Lisabona în colaborare cu Ambasada României la Lisabona și Parohia Ortodoxă Română din Portugalia.
Cvartetul Celissimo reunește patru laureați ai unor prestigioase concursuri internaționale — Marin Cazacu, Alexandra Guțu, Răzvan Suma și Octavian Lup — în repertoriul cărora se regăsesc atât lucrări originale, cât și transcripții ce pun în valoare timbrul specific violoncelului și virtuozitatea și sensibilitatea interpreților. Panoramate aproape la maximum pentru genul cameral, posibilitățile imense ale violoncelului sunt dezvăluite cu o mare virtuozitate, fie că este vorba despre tango, can-can, polka, vals, marș sau elegie.
Fondat în 1998, cvartetul „Cellissimo” a concertat la festivalurile de la Veneția, Mateus (Portugalia), Macao, Singapore, Istanbul, Madrid, precum și în diferite orașe din România.
Grupul vocal Theoforos a luat naștere în toamna anului 2007, fiind alcătuit din studenți ai Facultății de Teologie din Timișoara. Actualmente, membrii corului sunt absolvenți ai acestei facultăți, precum și ai Facultății de Muzică din Timișoara și abordează piese aranjate pe patru voci pentru cor bărbătesc, religioase și laice, din repertoriul folcloric românesc.