Site icon TIMP ROMÂNESC

Concerte româneşti peste hotare

Foto: Radio Romania Cultural

După recentul turneu de trei concerte susținut cu mare succes de Filarmonica „George Enescu” în Kuweit, dirijorul Horia Andreescu va susține un concert extraordinar cu Wiener Kammer Orchester în Taiwan, prima capitală a Taiwan-ului, la Municipal Cultural Centre în seara de 12 aprilie, de la ora 19.30.

Concertul are loc în cadrul Tainan Festival și poartă titlul Beethoven Experience. Wiener Kammer Orchester va cânta trei dintre cele mai importante lucrări beethoveniene sub bagheta lui Horia Andreescu, iar pianista Eva Yulin Shen, născută în Tainan, va cânta Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră în do minor de Beethoven. Programul va mai cuprinde Uvertura „Egmont” op. 84 și Simfonia a VII-a în la major op. 92 de Beethoven.

Wiener Kammer Orchester a putut fi ascultată în România la unul dintre Festivalurile „George Enescu” cu o Integrală a Simfoniilor de Schubert. La Tainan, Horia Andreescu va susține și un masterclass despre interpretarea muzicii beethoveniene, sub același generic Beethoven Experience.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

În cadrul programului Muzică românească în marile catedrale ale Portugaliei, program menit să celebreze Centenarul Marii Uniri, sâmbătă, 14 aprilie, la ora 19.00, va avea loc concertul formaţiei camerale Iulia, Ştefan şi Marin Cazacu String Trio, în monumentala biserică gotică a Mănăstirii Batalha.

Trio-ul, compus din Iulia Cazacu (vioară), Ştefan Cazacu (violoncel) şi Marin Cazacu (violoncel), va interpreta piese din repertoriul românesc şi european, pregătite special pentru acest eveniment: Antonio Vivaldi – Sonata nr. 5 pentru două violoncele şi vioară; Arcangelo Corelli – La Folia pentru vioară şi 2 violoncele solo; Tomaso Albinoni – Adagio pentru trio; Jean Batiste Barriere – Sonata pentru două violoncele; Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară şi două violoncele; Constantin Dimitrescu – Dans Ţărănesc pentru două violoncele şi vioară; George Enescu – „Lăutarul” din Suita Amintiri din Copilărie; Georg Ligeti – Baladă şi Joc pentru vioară şi violoncel; Haendel/Halvorsen/Cazacu – Passacaglia.

Mănăstirea Batalha este cea mai renumită construcție sacrală gotică din Portugalia. A fost construită între secolele XIV și XVI, în amintirea victoriei repurtate de către regele portughez João I (1385-1433), în bătălia de la Aljubarrota, contra trupelor castiliane, moment întemeietor al istoriei Portugaliei ca stat independent. Mânăstirea este impresionantă nu doar prin dimensiunile ei, ci și prin soluțiile arhitectonice și prin bogăţia decoraţiei gotice. Monumentul a intrat în anul 1983 pe lista Patrimoniului Mondial Cultural UNESCO și se bucură anual de sute de mii de turiști din întreaga lume.

Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu“. A cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Mihaela Martin, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin. A participat la festivalurile de la Berlin, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio. Din 1992 este profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în 1998 a fondat cvartetul „Cellissimo”, prezent pe scenele portugheze în 2013, la Centrul Cultural din Belém (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Înregistrările discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG şi AIX Records sunt mărturii ale calităţilor acestui „excelent muzician“, aşa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski.

Concertul este organizat în parteneriat de Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză şi Mânăstirea Batalha, instituție care face parte din reţeaua portugheză a muzeelor naţionale. Programul Muzică românească în marile catedrale ale Portugalieiva continua cu concertul formației Iulia, Ştefan şi Marin Cazacu String Triode la Igreja dos Clérigos din Porto, în 18 aprilie.

Exit mobile version