Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat că s-a ajuns la un acord privind 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.
”Facem un pas mai departe prin reunirea celor 27 de șefi de stat și de guvern în jurul acestui acord politic care va face posibilă mobilizarea a 50 de miliarde suplimentare în cadrul facilității pentru Ucraina. Cred că această decizie trimite un mesaj ucrainenilor și asta arată hotărârea noastră de a fi mobilizați pentru a le susține libertatea, pentru a le susține viitorul. Este, de asemenea, un mesaj pentru populațiile noastre europene. Aceasta arată unitatea noastră și conducerea Uniunii Europene. Acest lucru arată că nu suntem intimidați de faptul că Rusia încalcă legea internațională.
Este, de asemenea, un mesaj către Statele Unite și partenerii noștri din întreaga lume care susțin Ucraina și care susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Acest acord financiar ne permite să ne desfășurăm pentru viitor pe alte subiecte: Balcanii de Vest, problemele migrației, mai ales dimensiunea externă a migrației, dar și chestiuni de tehnologie și chiar de apărare.
Acest sprijin este și un sprijin militar pentru Ucraina. Am avut o discuție aprofundată asupra importanței efortului pentru mai multe muniții, pentru mai multe echipamente militare pentru Ucraina. Am făcut progrese bune în sprijinirea Ucrainei prin Facilitatea europeană pentru pace.
Dezbaterea de astăzi a fost extrem de utilă pentru a clarifica faptul că suntem hotărâți să facem mai mult și să ne asigurăm că Ucraina primește echipamentul militar de care are nevoie pentru a-și apăra țara și pentru a-și apăra viitorul.
De asemenea, am salutat acordul politic privind utilizarea profiturilor extraordinare pe activele înghețate ale Rusiei pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.
Am discutat despre problema eludării sancțiunilor. Suntem hotărâți să reducem posibilitățile evitării sancțiunilor care vizează Rusia și Kremlinul.
Am discutat și despre situația din Orientul Mijlociu. Nu avem concluzii scrise, dar am avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la situația din acea regiune. Suntem hotărâți să continuăm, ca europeni, dar și cu sprijinul tuturor statelor membre, reducerea riscurilor de escaladare regională. Evident, pledăm pentru eliberarea, necondiționată, a ostaticilor. Și, în sfârșit, suntem hotărâți să continuăm să lucrăm în parteneriat cu statele membre, dar și cu partenerii noștri la nivel internațional, pentru ca ajutorul umanitar să poată fi livrat în Gaza.
Al treilea punct pe care aș dori să-l menționez, este relansarea procesului de negociere pentru soluția celor două state, care să garanteze dreptul Israelului la existență și la securitate și care trebuie să garanteze, de asemenea, că două popoare pot trăi în pace și securitate, ceea ce trebuie să presupună că pot exista acorduri de pace, nu numai între Israel și Palestina, ci și între Israel și toate țările vecine. De asemenea, am discutat despre parametrii și elementele propuse de Înaltul Reprezentant Josep Borrel ca parte a acestei idei de inițiere a unei conferințe de pace cu alți parteneri și actori.
În sfârșit, un ultim cuvânt. Ne întâlnim într-un moment în care, într-un număr dintre țările noastre europene, inclusiv Belgia, și acest lucru este evident, inclusiv în jurul acestei clădiri, fermierii noștri manifestă furie, nemulțumire și îngrijorare pentru viitorul lor. A fost important ca liderii să aibă ocazia să abordeze acest subiect, ceea ce am făcut, pentru a reafirma nu numai angajamentul nostru față de politica agricolă comună, care este unul dintre pilonii importanţi ai proiectului european. Președintele Comisiei a informat despre primele măsuri pe termen scurt care au fost luate, dar și despre lansarea procesului de a reuni actori din sectorul agroalimentar, inclusiv fermieri, pentru a pregăti modul în care, în viitor, vom continua să dezvoltăm politica agricolă comună, astfel încât să fie cât mai aproape de nevoile fermierilor noștri, dar și de nevoile în materie de suveranitate alimentară, în materie de sănătate, capacitatea de a face față diferitelor probleme care afectează acest sector economic extrem de important”, a declarat președintele Consiliului European la finalul reuniunii.
În cadrul revizuirii cadrului financiar multianual, Consiliul European a decis că în perioada 2024-2027, resursele financiare care vor fi puse la dispoziția Ucrainei nu vor depăși 50 de miliarde euro, din care 33 de miliarde euro – împrumuturi garantate prin prelungirea până în 2027 a garanției existente de la bugetul Uniunii și 17 miliarde de euro – sprijin nerambursabil, în cadrul unui nou instrument tematic – Rezerva pentru Ucraina.
Guvernul Ucrainei va trebui să prezinte un plan cu eforturilor sale de redresare și reconstrucție și să stabilească agenda de reforme și de investiții pentru aderarea la UE.
O condiție pentru acordarea sprijinului în cadrul mecanismului este ca Ucraina să promoveze și să respecte mecanisme democratice, inclusiv un sistem parlamentar pluripartit și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Comisia Europeană și Ucraina trebuie să ia măsuri pentru a proteja interesele financiare ale UE, în special în ceea ce privește prevenirea, depistarea și corectarea fraudei, a corupției, a conflictelor de interese și a neregulilor.