Comisia Europeană a lansat două cereri de contribuții cu privire la concurența în lumile virtuale și la inteligența artificială (IA) generativă și a cerut informații mai multor mari actori de pe piața digitală.
Astfel, părțile interesate sunt invitate să își împărtășească experiența și să ofere feedback cu privire la nivelul concurenței în contextul lumilor virtuale și al IA generative, precum și opiniile despre modul în care legislația în domeniul concurenței poate asigura competitivitatea acestor piețe.
Contribuțiile vor fi analizate la nivelul Comisiei Europene care, în al doilea trimestru din 2024, ar putea organiza un atelier de lucru pe acest subiect.
În plus, Comisia Europeană examinează unele dintre acordurile încheiate între mari actori de pe piața digital și dezvoltatorii și furnizorii de IA generative și impactul acestor parteneriate asupra dinamicii pieței.
De asemenea, Comisia Europeană verifică dacă investiția făcută de Microsoft în OpenAI ar putea fi examinată în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice.
Sistemele AI generative și lumile virtuale sunt tehnologii disruptive cu un mare potențial.
Pe lângă aplicarea regulilor de concurență, în iulie 2023 Comisia Europeană a publicat o Comunicare privind Web 4.0 și lumile virtuale, iar în decembrie 2023 Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la propunerea Comisiei de act privind inteligența artificială.
Lumile virtuale sunt medii persistente, imersive, bazate pe tehnologii, inclusiv 3D și realitate extinsă (XR), care fac posibilă îmbinarea în timp real a lumii fizice și digitale, cu aplicabilitate în multe activități (proiectarea, realizarea de simulări, colaborarea, învățarea, socializarea, efectuarea de tranzacții sau furnizarea divertisment).
Sistemele AI generative sunt sisteme AI care la o solicitare a utilizatorului generează conținut audio sintetic, imagine, video sau text, pentru o gamă largă de utilizări posibile și care poate fi aplicat la multe sarcini diferite în diferite domenii.
Investițiile de capital de risc în IA în UE sunt estimate la peste 7,2 miliarde euro în 2023.
Se estimează că dimensiunea pieței lumilor virtuale din Europa a atins peste 11 miliarde euro în 2023. Se preconizează că ambele tehnologii vor crește exponențial în următorii ani și este probabil să aibă un impact major asupra modului în care concurează întreprinderile.
Aplicarea eficientă a regulilor de concurență ale UE este esențială pentru a menține concurența pe piața unică a UE, care este cel mai bun atu al Europei în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și creșterea economică. Aceste cereri de contribuții urmează altor apeluri desfășurate în ultimii ani privind aplicarea regulilor UE de concurență în diverse contexte.