Se amână cu jumătate de an punerea în exploatare a conexiunii dintre reţelele de gaz ale Bulgariei şi României, din apropiere de Ruse şi Giurgiu, din cauza siturilor arheologice – morminte şi artefacte din Evul Mediu – descoperite pe traseu, a declarat presei, miercuri, Kiril Temelkov, director Bulgartransgaz, care, împreună cu Transgaz, realizează proiectul cofinanţat de Comisia Europeană, scrie publicația bulgară Mediapool citată de Rador.
Conform planului, interconectarea trebuia să fie realizată la jumătatea acestui an, însă acest lucru este prevăzut acum pentru începutul anului viitor, iar până la sfârşit se doreşte şi finalizarea segmentului bulgar din conexiunea cu Turcia, a explicat Temelkov, care a participat la o dezbatere publică privind regulile de gestionare a reţelei de transport a gazului. Potrivit afirmaţiilor şefului Bulgartransgaz, segmentul bulgăresc al conductei care va trece prin apele Dunării este finalizat, iar în prezent au loc chiar probe. Se fac şi lucrări de foraj în apele Dunării, care vor fi finalizate până în luna noiembrie.
Operatorul bulgar din domeniul gazului a depus la Comisia de Stat pentru Reglementare în Domeniul Energiei şi Apei mecanismul conform căruia să se distribuie capacitatea şi supraîncărcările conductei, vor fi anunţate şi proceduri privind regulile de folosire a reţelei, a spus Temelkov. El a mai arătat că, dacă proiectul gazoductului Nabucco Vest nu a fost aprobat ca traseu de livrare a gazului azer către Europa de Vest, devine şi mai actuală conexiunea reţelei bulgare de gaz cu cea turcă. Facem tot posibilul ca la sfârşitul anului 2014 să fie finalizat segmentul bulgar al conexiunii, însă acesta este o legătură internaţională, trebuie ca şi pe partea bulgară, şi pe partea turcă să fie create condiţiile tehnice, să fie pregătită infrastructura reţelei, a explicat Temelkov. Conform spuselor sale, partea turcă a oferit încredinţări că va lucra activ pentru realizarea conexiunii.
Pentru finanţarea acestui proiect, Bulgaria se va putea baza şi pe fonduri europene, conform unui regulament al Comisiei Europene pentru infrastructura transeuropeană, a explicat şeful Bulgartransgaz. Bulgaria a prezentat, de asemenea, la Bruxelles un proiect de extindere şi reabilitare a reţelei de transport a gazului în ţară, pentru construirea unui flux de gaz reversiv permanent cu Grecia pe reţeaua existentă şi pentru extinderea depozitului de gaz de la Ciren. „În depozitul de gaz de la Ciren se pompează intens gaz, de două luni”, a mai spus Temelkov, dezminţind astfel afirmaţiile ministrului bulgar al ecnomiei şi energiei, Dragomir Stoicev, care a declarat marţi, în Comisia parlamentară pentru energie, că depozitul de gaz este gol. „Abia la sfârşitul acestei perioade de alimentare vom putrea vorbi de existenţa unor cantităţi în depozit”, a declarat Temelkov.
Acesta a adăugat că, din informaţiile pe care le deţine, conform graficului funcţionează reţeaua reversivă de gaz cu Grecia, care nu este dezvoltată de Bulgartransgaz, ci de o companie de proiect înregistrată de Holdingul Energetic Bulgar şi de compania italiano-greacă Poseidon