Site icon TIMP ROMÂNESC

Conferinţa ”Dacia Capta e l’imperatore Traiano”, la Roma

La 29 mai 2017, a avut loc deschiderea conferinței internaționale ”Dacia Capta e l’imperatore Traiano”, la Muzeul Mercati di Traiano din Roma. Conferința a continuat pe 30 şi 31 mai la sediul Accademia di Romania și a fost organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Departamentului Cultură din cadrul Primăriei din Roma și al Muzeului Mercati di Traiano (Muzeul Forumurilor Imperiale), pentru a comemora 1900 de ani de la moartea împăratului Traian.
Ambasadorul României în Italia, prezent la eveniment, a remarcat rolul pe care împăratul Traian l-a avut în etnogeneza poporului român – recunoscut de altfel prin menționarea sa în Imnul Național al României și prin efigia care îl ilustrează, împreună cu regele Decebal, pe unul dintre cele mai simbolice monumente din Bucureşti – Arcul de Triumf.

Deși Decebal și Traian au fost adversari în viață, cei doi au fost uniți de istorie, precum relatează Columna lui Traian, operă emblematică care reprezintă ”certificatul de naștere” al poporului român, construită de arhitectul sirian Apolodor din Damasc după cucerirea Daciei, la solicitarea împăratului roman.

Citându-l pe istoricul român Vasile Pârvan, care a avut un rol fundamental în înființarea Accademia di Romania, ambasadorul George Bologan a amintit că ”din confruntarea celor doi titani – Traian și Decebal – a izbucnit focul care a unit două popoare într-unul singur, poporul român de astăzi, care are responsabilitatea de a duce mai departe flacăra şi nu cenuşa istoriei”.

Șeful misiunii diplomatice a apreciat, de asemenea, faptul că inițiativa se adaugă proiectelor de diplomație culturală realizate de autoritățile române din Italia în ultimii ani, în colaborare cu instituțiile italiene, reprezentând o veritabilă piatră de temelie pentru consolidarea relației bilaterale privilegiate.

La eveniment au participat directorul interimar al Accademia di Romania, Diana Turconi-Bubenek, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpârțan, directorul Muzeului Forumurilor Imperiale, Lucrezia Ungaro, alături de reprezentanți ai corpului diplomatic, ai autorităților locale și ai mediului academic.

Exit mobile version