Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău sprijină inițiativa Departamentului Lingvistică Română și Știință Literară al Facultății de Litere din cadrul Universității de Stat din Moldova de a organiza conferința „Academicianul Mihail Dolgan în universul criticii literare”, în memoria celor 85 de ani de la nașterea cunoscutului cercetător. Evenimentul are loc luni, 5 februarie 2024, ora 11.30, la Universitatea de Stat din Moldova, bloc 3, aula 434 – „Eugen Coșeriu” și este moderat de conf. univ. dr. Victoria Fonari.
Conferința reunește cercetători, scriitori, diplomați și literați din România, Italia, Germania și Republica Moldova. Printre participanți se numără dr. Adriana Cazacu, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Monica Babuc, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, dr. conf. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, acad. Ion Hadârcă, acad. Gheorghe Duca, dr. lect.univ Raban Rihter, secretar în cadrul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova.
La eveniment vor lua parte online Olga Irimciuc, lector dr. Universitatea din Como, Italia, dr. Ancuța Gorban Cojocariu și prof. Gabriela Cazac, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, dr. hab. Ana Bantoș, scriitor și critic literar, precum și scenarista Mariana Onceanu-Hadârcă.
Discuțiile sunt centrate pe literatura postbelică din Republica Moldova şi România, orientări artistice şi stilistice ale procesului literar postbelic, conştiinţa civică şi arta poetică, individualitatea creatoare şi diversitatea de formule şi stiluri poetice, statutul estetic al imaginii poetice şi al imaginarului artistic în genere – metafora, simbolul, mitul personal, parabola, oximoronul, paradoxul, evoluţia şi metodologia criticii literare curente, metodica predării literaturii în şcoală și noi metode de investigare a literaturii, poetica structurală modernă sau tipologia eroului liric.
Academicianul Mihail Dolgan (n. 1939 – d. 2013) a fost unul dintre cei mai cunoscuți și prolifici critici literari din Republica Moldova. Timp de 14 ani a condus Catedra de Literatură Română și Teorie Literară a Universității de Stat din Chișinău (1995-2011), a fost coordonator al studiilor de doctorat și doctor habilitat. Face parte din pleiada de aur a criticii de specialitate din Republica Moldova, alături de Mihai Cimpoi, Ion Ciocanu, Nicolae Bilețchi sau Eliza Botezatu.Este autorul a 50 de monografii, culegeri de articole, exegeze colective, manuale şcolare, materiale metodico-didactice, lucrări ştiinţifico-populare, antologii, dicţionare şi a peste 900 de studii şi articole de specialitate.