Site icon TIMP ROMÂNESC

Congres itinerant

La 100 de ani de la „Marele Congres al Învăţătorilor Români”, Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România – AGIRo organizează ce-a de-a 36-a ediție a Congresului Învățătorilor de Limba Română. Ediția din acest an este concepută ca un eveniment itinerant, care va începe la Suceava şi va continua la Cernăuţi, Chişinău şi Eforie Sud, în perioada 20-28 august a.c. De asemenea, vor fi deplasări şi la Rădăuţi, Suceviţa, Putna şi Iaşi.

Potrivit preşedintelui AGIRo, Viorel Dolha, deschiderea oficială a manifestării va fi pe 21 august, dimineaţa, la Suceava, la Casa de Cultură, la exact 100 de ani de la ,,Marele Congres al Învăţătorilor Români” organizat în Bucovina aflată atunci sub austrieci (Suceava 1914).

Sunt invitaţi actuali și foști miniştri ai Educaţiei din România, Rep. Moldova, Ucraina şi Serbia, reprezentanţi ai ISJ Suceava, oficiali ai administraţiei centrale şi locale, peste 150 de cadre didactice din Rep. Moldova (inclusiv raioanele transnistrene), Ucraina (regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa), Serbia (Voivodina şi zona Morva-Timoc), Bulgaria, Ungaria. Un moment aparte îl va constitui transmiterea medaliei de aur a congresului, aflată acum la MEN, către miniştrii Educaţiei din Ucraina şi Serbia.

Pe parcursul celor 9 zile de congres vor fi organizate expoziţii de carte şi material didactic, exemple de bună practică, cursuri de formare în colaborare cu CCD Suceava, un curs de iniţiere în scris-citit în limba română pentru colegi de etnie română din zona Timoc – Morava, zona transnistreană şi regiunea Odesa, care nu au putut urma şcoala în limba română, dar care au început sau speră să predea elevilor lor şi ore de limba română. Vor fi editate revista AGIRo şi Buletinul congresului, în care pot publica toţi participanţii.

În organizarea congresului, la nivel local, este implicată Asociaţia Educatorilor Suceveni, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

În 2014, se împlinesc 100 de ani de la „Marele Congres al Învăţătorilor Români” organizat tot la Suceava, Bucovina fiind atunci sub austrieci, 85 de ani de la Congresul Învăţătorilor Bucovineni (Cernăuţi 1929), 80 de ani de la congresul al XXII-lea al AGIRo de la Iaşi din 1934, la care participaseră peste 4.000 de învăţători. Sunt şi 95 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei învăţătorilor din Chişinău la al II-lea Congres al învăţătorilor basarabeni (1919), 100 de ani de când, în 1914, preşedinte al AGIRo devenise Ion Mihalache, ministrul de mai târziu, 105 ani de când suceveanul George Tofan a fost ales preşedinte al Asociaţiei Corpului Didactic Român din Bucovina (1909), 510 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare şi 110 ani de la Manifestările de la Putna (1904 – sub stăpânire austro-ungară) la care au participat 20.000 de români.

Exit mobile version