Membrii Comisiei pentru problemele românior din afara granițelor din Camera Deputaților s-au întâlnit, marți, cu ministrul delegat Angel Tîlvăr. Principala temă a discuțiilor s-a referit la declanșarea demersurilor pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni, dar dezbaterea a atins și alte subiecte de interes pentru comunitățile din afara granițelor, ridicate de deputați.
Ministrul Tîlvăr a prezentat parlamentarilor obiectivele Departamentului pentru anul în curs, cu accent pe încurajarea organizațiilor românești din afara granițelor de a-și uni eforturile pentru a-și face vocea auzită în țările de reședință, astfel încât mesajele lor să capete consistență și credibilitate.
Un alt punct atins de ministrul delegat vizează îmbunătățirea legislației electorale, astfel încât experința ultimelor alegeri prezidențiale să nu se repete, motiv pentru care ministrul a anunțat că a primit mandat din partea Executivului să participe, fără drept de vot, la lucrările Comisiei de elaborare a noului Cod Electoral. ”În acest moment este bine să vedem variantele care se propun dezbaterii. Cred că la sfârșitul acestei sesiuni ne vom putea prezenta în fața cetățenilor cu o variantă în care nu va fi vreun premiant sau descalificat, ci va fi o serie de co-autori, pentru că mi-aș dori ca pe această temă să avem o zonă de consens”, a afirmat Tîlvăr.
În ceea ce privește activitățile proprii ale DRP în beneficiul comunităților din afara granițelor, Angel Tâlvar a anunțat că și în 2015 va continua organizarea Taberelor ARC, în două locații – Eforie Nord și Sulina.
Deputatul Mircea Lubanovici, președintele Comisiei pentru problemele românilor, a cerut, în numele colegilor săi, ca pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni să fie folosite lucrurile care există deja, urmând ca în termen de 30 de zile parlamentarii să formuleze propriile amendamente, care vor fi dezbătute într-o nouă ședință comună cu Comisia senatorială și reprezentanții DRP, pentru stabilirea succesiunii pașilor de parcurs pentru organizarea efectivă a Congresului, atrăgând atenția că parlamentarii doresc ca desemnarea delegaților să fie făcută efectiv de comunități, fără implicarea misiunilor diplomatice. Ședința de lucru comună va fi urmată de o punere în dezbatere publică a proiectului de metodologie și ulterior să fie stabilită data organizării Congresului.
De asemenea, Lubanovici a cerut ca membrii Comisiei să primească o situație actualizată a acordurilor bilaterale privind protecția minorității române din imediata vecinătate semnate de România, astfel încât delegațiile parlamentare să poată verifica respectarea lor și modul în care sunt puse în aplicare.
Referindu-se la ședințele Consiliului Consultativ Interinstituțional, deputatul Ovidiu Iane a solicitat ca invitațiile de participare să fi adresate nominal tuturor membrilor comisiei de specialitate, astfel încât, în funcție de agendă, deputații să poată participa la aceste ședințe.
Vicepreședintele Mircea Dolha a readus în atenție ideea transformării Departamentului într-un minister independent de MAE, argumentând că cele 10 milioane de români din afara granițelor nu pot fi ignorate și că au nevoie de o atenție specială.
O altă temă ridicată de deputatul Dolha a vizat sumele necheltuite în 2014 pentru finanțarea proiectelor derulate de comunități și a cerut reprezentanților Departamentului ca în 2015 să evite repetarea acestei situații, dar să finanțeze proiectele viabile destinate românilor și care pot aduce plusvaloare.
Explicația formulată de ministru pentru necheltuirea unor sume de bani în 2014 a fost legată de constrângerile legale pentru cheltuirea acestor sume de la buget. ”Din nefericire, au fost situații care au impus fie neacordarea de sprijin financiar nerambursabil, fie sistarea plăților, din cauza lucrurilor care au ținut de proceduri”, a afirmat Tîlvăr, adăugând ca în 2015 se dorește organizarea unei a doua sesiuni de finanțare, pentru că probabilitatea ca banii să fie absorbiți imediat este destul de redusă. O a doua sesiune ar contribui, în opinia ministrului, nu doar la alocarea fondurilor, ci și la crearea unei culturi de aplicare pentru asemenea finanțări și care, în timp, poate duce la rezultate foarte bune.