Birourile Permanente ale Camerei și Senatului au luat decizia organizării, în aceste an, a Congresului Românilor de Pretutindeni. Evenimentul, anual, trebuia organizat având în vedere existená unei prevederi legale care reglementează acest lucru, însă din cauza nefinanțării, prin buget, a acestei acíuni, a fost neglijată timp de mai mulți ani. Miniştrii Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici au transmis Parlamentului o scrisoare prin care solicită o analiză și aprobarea instituțională a Metodologiei pentro convocarea și organizarea primului Congres al Românilor de Pretutindeni.
În urma documentului, birourile Permanente reunite din Cameră și Senat au aprobat convocarea Congresului, sub rezerva alocării resurselor bugetare din partea Guvernului.
Potrivit scrisorii celor doi miniștri, desemnarea participanților la Congres trebuie să se bazeze pe principiul reprezentativității legitime (liste de susținători unici, membri ai comunităților din spațiile de reședință ale delegațiilor) și pe cel al proporționalității consensuale (numărul de mandate să fie proporțional cu numărul membrilor comunității).
Calendarul de acțiuni care precede organizarea Congresului prevede ca până la 30 iunie să fie făcut public anunțul privind organizarea Congresului, până la 30 septembrie – depunerea candidaturilor pentru obținerea mandatelor de delegați, desemnarea delegaților și transmiterea invitațiilor până la 31 octombrie și organizarea Congresului în perioada 29-30 noiembrie.
Congresul va reuni 224 de delegați din toate zonele din afara granițelor în care există comunități de români. Numărul mandatelor au fost repartizate în funcție de jurisdicțiile consulare.
Organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni este prevăzută de Legea 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.