Site icon TIMP ROMÂNESC

Consiliul Concurenței verifică dacă fundația care derulează investițiile Ungariei în Transilvania respectă legislația UE

Consiliul Concurenței a atras atenția Fundației ProEconomica Alapitvany, care administrează/intermediază acordarea acestor ajutoare, asupra faptului că trebuie respectată legislația Uniunii Europene în domeniu, arată instituția într-un răspuns pentru G4Media.ro. Reacția instituției vine după ce ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România și Ungaria nu au un acord bilateral care să permită derularea acestui program de investiții și a spus că e de resortul Consiliului Concurenței să verifice dacă programul finanțat de guvernul maghiar încalcă prevederile din Tratatul UE în privința compatibilității cu piața internă a ajutoarelor acordate de state.

Consiliul Concurenței arată că ”a atenționat Fundația ProEconomica Alapitvany cu privire la necesitatea verificării, în cazul ajutoarelor acordate, dacă pentru aceleași costuri eligibile un beneficiar primește mai multe ajutoare (ajutoare din mai multe surse) sau dacă sunt respectate pragurile valorice prevăzute în regulamentele europene, nediscriminarea beneficiarilor pe criterii de etnicitate. Derulăm în continuare corespondența cu Fundația ProEconomica Alapitvany pentru a verifica toate aspectele referitoare la respectarea condițiilor de eligibilitate prevăzute de legislația europeană în domeniul ajutoarelor de stat”.

Răspunsul integral al Consiliului Concurenței:

Consiliul Concurenței a atras atenția Fundației ProEconomica Alapitvany, care administrează/intermediază acordarea acestor ajutoare, asupra faptului că trebuie respectată legislația Uniunii Europene în domeniu.

Compatibilitatea ajutoarelor cu politica pieței interne este de competența Comisiei Europene, respectiv DG COMP. Pentru a fi compatibile cu normele UE, ajutoarele trebuie limitate la o valoare minimă, necesară companiei pentru a atinge un anumit obiectiv, astfel încât acordarea acestora să nu denatureze concurența și schimburile comerciale dintre statele membre.

În acest context, Consiliul Concurenței a atenționat Fundația ProEconomica Alapitvany cu privire la necesitatea verificării, în cazul ajutoarelor acordate, dacă pentru aceleași costuri eligibile un beneficiar primește mai multe ajutoare (ajutoare din mai multe surse) sau dacă sunt respectate pragurile valorice prevăzute în regulamentele europene, nediscriminarea beneficiarilor pe criterii de etnicitate.

Derulăm în continuare corespondența cu Fundația ProEconomica Alapitvany pentru a verifica toate aspectele referitoare la respectarea condițiilor de eligibilitate prevăzute de legislația europeană în domeniul ajutoarelor de stat.

Context. Proiectul de investiții este gestionat în România de Fundația Pro Economica, finanțată de guvernul Ungariei. Investițiile sunt concentrate în județele cu o comunitate semnificativă de cetățeni români de etnie maghiară și furnizează ajutor pentru investiții, mai ales în agricultură și industria agro-alimentară. Fundația este condusă de Monika Kozma, candidat UDMR la alegerile pentru Senat în 2016, consilier al președintelui Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Mureș.

Intervenția economică tot mai puternică a Ungariei în Transilvania contrastează puternic cu politica adoptată de guvernul Viktor Orban în țara sa. Astfel, Ungaria a instituit un control drastic al ONG-urilor cu finanțare străină.

Ungaria i-a mulțumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Astfel, agenția maghiară de presă MTI scrie că Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală”.

 

 

Exit mobile version