Consiliul Europei a adoptat o decizie prin care autorizează statele membre să ratifice, în interesul UE, al doilea protocol adițional la Convenția privind criminalitatea informatică (Convenția de la Budapesta).
Protocolul va îmbunătăți accesul la frontieră la probe electronice pentru a fi utilizate în procedurile penale. Acesta va contribui la lupta împotriva criminalității cibernetice și a altor forme de criminalitate la nivel global prin simplificarea cooperării dintre statele membre și țările terțe, asigurând în același timp un nivel ridicat de protecție a persoanelor și conformitatea cu standardele UE de protecție a datelor.
Protocolul acoperă proceduri de îmbunătățire a cooperării internaționale între autorități, precum și de îmbunătățire a cooperării directe cu furnizorii de servicii și entitățile situate în alte țări. De asemenea, stabilește proceduri pentru asistența judiciară de urgență.
Protocolul ar putea fi aplicat pe tot globul, 34 de țări l-au semnat deja, inclusiv 18 state membre ale UE. Acesta va completa cadrul intern al UE privind accesul la probele electronice, convenit recent între Consiliul UE și Parlamentul European și care este în așteptarea adoptării oficiale.
La 6 iunie 2019, Consiliul a adoptat un mandat prin care autorizează Comisia să participe la negocierile Consiliului Europei privind un al doilea protocol adițional la Convenția privind criminalitatea informatică. Acest protocol a fost adoptat de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei la 17 noiembrie 2021 și a fost deschis spre semnare la 12 mai 2022.
UE nu poate semna protocolul, deoarece numai statele pot fi părți la acesta. Prin urmare, la 5 aprilie 2022, Consiliul a autorizat statele membre să semneze protocolul, acționând în comun în interesul UE. Consiliul a transmis, de asemenea, decizia de a autoriza statele membre să ratifice protocolul către Parlament, care l-a aprobat în data de 17 ianuarie.
Probele electronice se referă la datele în format digital utilizate pentru investigarea infracțiunilor și urmărirea penală a autorilor acestora.
Printre altele, probele electronice includ: e-mailuri, SMS-uri sau conținut din aplicațiile de mesagerie, conținut audiovizual, informații privind contul online al unui utilizator.
Astfel de date pot fi utilizate pentru a identifica o persoană sau pentru a obține mai multe informații despre activitățile sale.
În era digitală, infractorii recurg din ce în ce mai mult la servicii și instrumente digitale pentru a plănui și a comite diverse infracțiuni. Drept urmare, probele electronice devin esențiale pentru combaterea criminalității: în prezent, 85% din anchetele penale implică date digitale.