Unul dintre punctele discutate și adoptate la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale de la Luxemburg a fost reprezentat de Concluziile Consiliului UE privind Agenda 2030. Documentul a fost elaborat în cadrul Grupului de lucru pentru Agenda 2030, prezidat în perioada Președinției României de Csilla Lőrincz, șef de biroul în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Setul de concluzii, intitulat ”Către o Uniune tot mai durabilă până în 2030”, vine ca urmare a Documentului de reflecție publicat la sfârșitul lunii ianuarie de către Comisia Europeană și prezintă în 27 de articole viziunea statelor membre pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Cele două documente oferă liniile generale care ar putea sta la baza unei Strategii europene pentru implementarea Agendei 2030, de altfel solicitată prin Concluziile Consiliului UE. Comisia este îndemnată să realizeze un astfel de document, care să fie cuprinzător și să definească obiective, termene, dar să și propună măsuri concrete pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Cele 27 de articole aprobate de Consiliu au potențialul de a modela viitorul politicilor publice europene în domenii cheie, întrucât fac referire la cei trei piloni ai dezvoltării durabile: economic, social și mediu. De asemenea, acestea vor sta la baza discuțiiilor pentru formularea Agendei strategice a viitoarei Comisii Europene.
În context, menționăm participarea Consilierului de stat László Borbély la conferința de nivel înalt ”Sustainable Europe 2030. From Goals to Delivery”, care a avut loc luni la Bruxelles. Evenimentul a reunit lideri europeni și experți în dezvoltare durabilă care au avut discuții despre modul în care Uniunea Europeană ar trebui să implementeze Agenda 2030. În mesajul său către cei 600 de participanți, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a subliniat importanța creionării unei Strategii europene pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare durabilă.