Site icon TIMP ROMÂNESC

Consiliul UE simplifică procedura de înregistrare a indicațiilor geografice

Indicațiile geografice reprezintă drepturi de proprietate intelectuală care protejează denumirile produselor cu caracteristici, calități sau reputație specifice și sunt legate de aria lor de producție.

Aceste produse sunt protejate împotriva copierii sau a fraudei, în timp ce sistemul geografic garantează că au fost fabricate conform unor standarde înalte în regiunea lor de origine.

Denumirile produselor agroalimentare și ale vinurilor sunt protejate ca denumiri de origine protejate (DOP) și ca indicații geografice protejate (IGP), iar cele ale băuturilor spirtoase ca indicații geografice (IG). Câteva exemple renumite sunt Parmigiano Reggiano, șampania, măslinele Kalamata, vodca poloneză, Queso Manchego și Gruyère.

De asemenea, în UE sunt protejate specialitățile tradiționale garantate (STG) – denumiri ale produselor agricole care subliniază aspectele tradiționale ale unui produs, fără a fi legate de o anumită arie geografică (precum Pizza Napoletana și Vieille Kriek).

Aceste sisteme de calitate oferă producătorilor un avantaj competitiv, permițându-le să își comercializeze mai bine produsele și să crească vânzările, inclusiv cu sprijinul grupurilor locale de producători.

Consiliul UE a îmbunătățit protecția indicațiilor geografice (IG) și a altor sisteme de calitate pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole (online și offline), simplificând procedura de înregistrare a indicațiilor geografice.

Noile reguli consolidează rolul grupurilor de producători, acordându-le competențe și responsabilități pentru gestionarea indicațiilor lor geografice, inclusiv pentru reprezentarea în rețelele de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală, permit statelor să recunoască grupuri de producători cu drepturi exclusive, care reprezentanți ai producătorilor cu o indicație geografică, instituie un sistem de informare și alertă privind numele unui domeniu prin intermediul geoblocării (numele unui domeniu de internet care conține indicații geografice).

Regulamentul va intra în vigoare în 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al UE.

În prezent, România are 77 de produse (alimente sau băuturi) înregistrate sau depuse pentru înregistrare ca DOP, IGP sau IG.

Exit mobile version