În sudul litoralului românesc a avut loc, la finele săptămânii trecute, festivitatea de reluare a curselor de cai din rasa Pur sânge arab, pe hipodromul Hergheliei Mangalia, la zece ani după încetarea concursurilor hipice şi ecvestre pe această pistă competiţională. Evenimentul a fost organizat în contextul finalizării primei etape de modernizare a complexului Hergheliei Mangalia şi redării lui în circuitul public pentru sporturi hipice, pe baza unei investiţii de aproximativ 3 milioane de lei, realizată de Consiliul Judeţean Constanţa.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că proiectul de reabilitare şi modernizare de la Herghelia Mangalia este realizat în procent de 50 %.
”Proiectul acesta de reabilitare şi modernizare a Complexului Hergheliei Mangalia a putut fi realizat şi finanţat de Consiliul Judeţean ca urmare a realizării protocolului de colaborare tripartit semnat de noi cu Regia Naţională a Pădurilor şi Primăria Mangalia. Astfel Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat un buget de 4, 5 milioane de lei pentru o primă etapă de reabilitare şi modernizare şi astfel am putut să aducem stabilimentele de aici la un nivel satisfăcător pentru reluarea activităţilor hipice şi ecvestre cu cai Pur sânge arab, urmând ca în scurt timp să fie reluate circuitele competiţionale regulate cu exemplare din Herghelia Mangalia şi cu caii unor proprietari privaţi, dar şi pariurile hipice care fac deliciul acestor sporturi şi sunt totodată o importantă sursă de venituri pentru întreţinerea cailor”, a declarat Nicuşor Constantinescu.
La rândul său, directorul Hergheliei Mangalia, ing. Istvan Antal, a mărturisit celor prezenţi la festivitate că şi-a văzut împlinită cea mai tainică şi mistuitoare dorinţă a sa – să dea Hergheliei Mangalia strălucirea pe care o merită, pe măsura rasei de cai care a făcut-o faimoasă.
”Nu cred că ştie multă lume ce comoară avem menirea să ocrotim aici, la Complexul Hergheliei Mangalia şi grajdurile de aici adăpostesc şi perpetuează Genoteca naţională a rasei cabaline Pur sânge arab, calul ale cărui gene se regăsesc în toate rasele moderne de cai de pe glob”, a spus Istvan Antal.
Potrivit directorului hergheliei, caii arabi au pătruns în România odată cu invazia turcească din secolul al XVI-lea fiind apreciaţi pentru viteză şi agilitate, rezistenţă la condiţii grele de viaţă, dar şi la drum lung. Rasa Pur sânge arab este cea mai veche rasă din lume originea fiind stabilită în urmă cu 3.500 de ani, în Podişul Nedjed, din Arabia Saudită, zona controlată de tribul Wahabiţilor. O mare importanţă în dezvoltarea rasei avut-o chiar profetul Mohamed, care specifica în Coran că acela care se îngrijeşte de această rasă va avea un loc asigurat în Paradis. Este un cal cu temperament vioi, docil, cu aptitudini deosebite pentru curse de galop şi anduranţă putând alerga cu o viteză de 40 km pe oră şi să menţină această viteză mai mult timp. Recordul de viteză este însă de 65 km pe oră, pe o distanţă de 400 de metri, dar este singura rasă de cai care poate alerga curse de anduranţă pe distanţe competiţionale de 60, 80, 120, 150 şi 180 km.
Foarte buni săritori, caii arabi pot trece peste obstacole situate la mai mult de 2 metri înălţime dar pot face şi spectacole de carusel în manej având o foarte bună ureche muzicală şi simţ de menţinere a ritmului, de evoluţie sincron.
Este o rasa foarte rezistentă la condiţiile de întreţinere vitrege şi la schimbările climatice.
Herghelia Mangalia a fost instalată în sud-estul extrem al României tocmai pentru condiţiile climaterice apropiate de cele din zona de origine