Site icon TIMP ROMÂNESC

Constantin Codreanu, bilanțul vizitei în Italia

Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, s-a aflat în perioada 15-22 noiembrie 2018 într-o vizită de lucru în Italia, unde s-a întâlnit cu oficialități din Roma, Torino, Milano și Veneția. 

În data de 16 noiembrie deputatul Constantin Codreanu a avut, la Roma, o întrevedere de lucru cu senatorul Francesco Giro, secretar al Senatului (camera superioară a Parlamentului italian). În cadrul discuției interlocutorii s-au axat pe identificarea unor soluții pozitive în beneficiul românilor din Italia, țara cu cea mai mare comunitate diasporală românească. Potrivit Institutului Național de Statistică al Italiei, românii reprezintă prima comunitate de cetățeni străini din Italia, cu 1 152 000 de persoane, cărora li se adaugă un important număr de români care dețin cetățenia Republicii Moldova, Ucrainei, Serbiei sau Albaniei.

La Torino, important centru urban din nordul Italiei în care s-au stabilit peste 70 de mii de cetățeni români, deputatul Constantin Codreanu s-a întâlnit, la 17 noiembrie, pe mulți dintre concetățeni la Consulatul General al României. Urmare a discuțiilor purtate, s-a convenit ca președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării să revină la Torino în februarie 2019 pentru a extinde discuțiile cu reprezentanți ai administrației publice locale și regionale, cu precădere în ceea ce privește sprijinul oferit comunității românești și implicarea membrilor ei atât în viața politică din România, cât și din Italia.

Ziua de 18 noiembrie a cuprins, în prima jumătate a zilei, participarea deputatului Constantin Codreanu, alături de numeroși concetățeni, la Marșul unionist de la Milano, dedicat marcării Centenarului Marii Uniri. În a doua parte a zilei, vizita a continuat la Consulatul General al României la Milano, unde președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a discutat cu domnul consul Cristian Căpățână. Discuția a vizat problemele și dificultățile comunității române din Milano și regiunea Lombardia.

Tot la Milano, care este principalul oraș din nordul Italiei, cu peste 4 milioane de locuitori, deputatul Constantin Codreanu a avut, în ziua de 19 noiembrie, la sediul primăriei milaneze, o întrevedere cu Fabizio De Pasquale, liderul grupului Forza Italia din consiliul municipal. Discuțiile au cuprins diverse subiecte, printre care și cel al posibilității deschiderii la Milano a unui cabinet parlamentar al deputatului Constantin Codreanu. De asemenea, au fost abordate chestiunea sprijinirii de către Forza Italia a comunității românilor din regiunea Lombardia și din întreaga Italie, dar și posibilitatea ca Forza Italia să le ofere românilor din peninsulă mai multe locuri pe listele electorale municipale și regionale.

În data de 20 noiembrie, deputatul Constantin Codreanu a întreprins o vizită la Consiliul Regiunii Lombardia, regiune care este cea mai bogată și cea mai populată printre cele 20 de regiuni ale Italiei (cu peste 10 milioane de locuitori). Discuțiile au fost purtate cu președinții grupurilor politice care dețin majoritatea în Consiliu:  Gianluca Marco Comazzi (Forza Italia), Franco Lucenti (Fratelli d’Italia), Roberto Anelli (Lega Lombarda Salvini) și Viaiana Beccalossi (Grupul neafiliaților Misto). Obiectivul urmărit de parlamentarul român a fost același: sprijin sub orice formă pentru comunitatea românilor din Italia și, în speță, pentru cei din Milano și din întreaga Regiune Lombardia.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării le-a adresat tuturor celor patru președinți de grupuri politice invitația de a vizita România pentru a putea consfinți atât interesul cât și motivația pentru colaborare, nu doar din punct de vedere politic, ci și economic, turistic, educațional și cultural. Aceeași invitație i-a fost adresată și lui Federico Romani, vicepreședintele Comisiei permanente a Consiliului pentru cultură, cercetare și inovații, sport și comunicații.

Vizita de lucru s-a încheiat în seara zilei de 20 noiembrie, la Veneția, unde președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a avut, într-o atmosferă călduroasă, o discuție cu un grup de români basarabeni.

Făcând un bilanț al vizitei sale de lucru, deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze: ”Românii din Italia reprezintă cea mai numeroasă comunitate diasporală românească, depășind 1 milion de persoane. Acest număr de cetățeni români este de peste două ori mai mare decât populația a două județe de talie medie din România. Ca parlamentari trebuie să găsim posibilitatea ca acești români să fie reprezentați în Camera Deputaților și Senatul României la fel cum sunt reprezentate oricare două județe de talie medie din țară. Ne dorim de asemenea ca românii cu domiciliul sau reședința în Peninsula Apenină să fie reprezentați de către membri ai comunității noastre în consiliile locale și regionale din Italia. O problemă stringentă care necesită a fi rezolvată este cea a majorării substanțiale a fondurilor bugetare destinate organizațiilor reprezentative ale românilor din Italia. Acum aceste fonduri alocate prin intermediul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni sunt insignifiante și total insuficiente. Alte probleme țin de protecția socială, încadrarea în câmpul muncii, caporalatul (sclavia și exploatarea în agricultură), recunoașterea actelor de studii, menținerea legăturilor cu țara de origine, păstrarea limbii și culturii române și transmiterea acestora către noile generații de români născuți în Peninsulă etc. În condițiile în care statul român susține anual Asociația Italienilor din România (3 203 persoane) cu 2 515 820 de lei anual (785,4 lei de persoană) este firesc să ne așteptăm ca aceeași atenție să le fie acordată și românilor din Italia. Păstrând proporțiile, ar trebui ca România să le acorde organizațiilor reprezentative ale românilor din Italia un sprijin care să se ridice la peste 800 de milioane de lei. Evident că noi nu cerem o asemenea sumă, când știm că în anul Centenar 2018 Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a avut un buget de doar 13 milioane de lei destinat celor  peste 10 milioane de români de peste hotare. Am cerut și vom cere în continuare măcar 200 de milioane de lei pentru cele peste 10 milioane de români extrafrontalieri, dintre care peste 1 milion sunt stabiliți în Peninsula Italică. Voi reveni cu siguranță în Italia, așa cum am promis, în februarie 2019. Românii din Italia merită mai multă atenție, înțelegere și sprijin din partea statului român”.

 

Exit mobile version