Membrii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei deputaților au discutat astăzi cu Paivi Pohjanheimo, ambasador al Republicii Finlanda la Bucureşti şi Anne M´Rabet, adjunct al Şefului de Misiune şi consulul Tuijamari Pahl, cărora le-au prezentat cazului Cameliei Jalaskoski (Smicală), cetăţean român ale căror drepturi au fost încălcate, după cum apreciază deputatul Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei: “Am dorit să aflăm detalii despre cazul unei doamne de cetăţenie română stabilită în Finlanda, care trăieşte o dramă care are similitudini cu celebrul caz Bodnariu. Aceasta a fost lipsită de copiii ei pe care îi are cu un cetăţean finlandez de care a divorţat între timp. De asemenea, se pot observa încălcări ale legislaţiei finlandeze, chiar dacă doamna ambasador şi-a declinat orice responsibilitate de a comenta cazul. Am încercat să aflăm care au fost demersurile autorităţilor finlandeze până în prezent. De amintit faptul că printre aceste încălcări se află: neacordarea unui traducător la începutul acestui proces, având în vedere că doamna Smicală nu cunoştea limba, precum şi faptul că nu s-a acordat un avocat din oficiu copiilor, aşa cum prevede legea finlandeză, tatăl fiind favorizat de autorităţi fiind cetăţean finlandez”.
În cadrul întâlnirii, oficialul finlandez a subliniat că, în conformitate cu legea finlandeză care se stipulează că informaţiile personale ale vieţii de familie trebuie să rămână confidenţiale, funcţia nu îi conferă competenţa de a investiga sau interveni în viaţa privată a familiilor și că Protecţia Copilului din districtul unde este stabilită familia decide ce este d
e făcut. Diplomatul a mai afirmat că decizia de a lua un copil din sânul familiei este una ”de ultimă instanţă”, când este pusă la îndoială, pe motive întemeiate, siguranţa celor mici, cum în cazul părinţilor care suferă de tulburări mentale sau probleme cu alcoolul şi violenţa fizică.
De asemenea, oficialul finlandez a specificat faptul că dacă familia se consideră nedreptăţită, se poate depune o plângere la administraţia locală de nivel regional, instituţie care studiază aceste cazuri.
Ambasadoarea a mai adăugat faptul că pentru moment cea mai bună soluţie o reprezintă liniştirea atmosferei, deoarece media şi expunerea cazului nu fac bine copiilor, că autorităţile centrale competente trebuie să se ocupe de acest lucru, precum şi că autorităţile din Tampere vor decide ce fel de informaţii pot pune la dispoziţie, ”dar au nevoie de liniştea necesară de a lua cele mai bune decizii”.
Deşi de-alungul timpului, autoritățile române au mai întrerins demersuri pe marginea acestui caz, dar fără rezultate concrete.
“Vorbim despre drepturile unui cetăţean român care au fost încălcate şi noi avem obligaţia să ne ocupăm de acest caz. A fost un proces de judecată, în care a fost încălcată legislaţia finlandeză. Vrem să readucem acest caz pe agenda publică, să aibă rezonanţă publică aşa cum s-a întâmplat cu cazul Bodnariu. Totodată, ne dorim să ajungem cu o delegaţie a comisiei în Finlanda, să aflăm mai multe detalii, chiar dacă ambasadoarea acestui stat ne-a asigurat că Parlamentul de acolo nu are competenţa necesară pentru a se ocupa de acest caz. Noi păstrăm legătura cu doamna Smicală, care ne-a prezentat punctul său de vedere. Momentan cunoaștem doar varianta acesteia” a mai spus Codreanu.
Membrii Comisiei parlamentare au arătat că acest caz deja a devenit de rezonanţă publică, astfel că autorităţile româneşti nu vor renunţa deoarece este implicat un cetăţean român. De asemenea, Preşedintele Comisiei a ţinut să precizeze că nu contestă modul în care funcţionează statul finlandez şi legislaţia sa, dar în acest caz se pare că au fost încălcate nişte drepturi.
Pe scurt, ”cazul Smicală” are elemente similare cu celebrul caz Bodnariu, însă aici este vorba despre o româncă cu dublă cetăţenie stabilită in Finlanda, care anul trecut, pe 14 mai, a rămas fără copiii săi după ce fostul soţ a obţinut custodia totală a copiilor. Acesta a spus autorităţilor finlandeze că mama intenționează să fugă în România alături de minori şi faptul că soția sa nu este în stare să le asigure un trai decent.